Alla behövs när vi måste tänka nytt

Världen mår skit. Genom att äta vanlig mat och dryck får vi varje vecka i snitt i oss lika mycket plast som vikten på ett vanligt kontokort. Samtidigt äter en miljon svenskar antidepressiva. Var tionde svensk. Så hur vi blir friska igen? Lösningen är närmare än vi tror.

– Du är så himla bra! Du kan göra vad du vill! 

Min mamma sa det till den där lilla betongförortstjejen som var jag, nästan varje dag när jag var liten. Jag växte flera meter, varenda gång. 

Idag säger jag samma sak till mina ungar. Och andras. Så ofta jag kan.

Så när fick du senast höra de där viktiga orden; att du är bra, att du gör skillnad, av en kollega eller chef? Förmodligen för sällan. En undersökning tidningen Arbetsliv gjorde visade att 95 procent tycker att uppskattning är viktigast på jobbet. Ändå upplever bara 27 procent att man får tillräcklig uppskattning. 

Är det godkänt? Nej!

Om det är viktigt? Det betyder allt.

För ingen annan kommer att laga vår värld som blivit sjuk.

Det är upp till oss. Men får vi aldrig höra att vi är viktiga, att vi betyder något, dör vi inombords. Vi ger upp. Vi tror att allt är kört. Att vår insats är meningslös. Vi fäller ner blicken. Vi slutar tänka nytt. Vi fortsätter som vi alltid gjort. Vi krymper. Vi mår skit.

På riktigt: Vi har inte råd att inte lyfta varandra. Vi har inte råd att inte våga tro, att inte våga se förändring.

För just du betyder allt! Du kan förändra allt! Din idé kan förändra ditt liv och kanske hela vår planet. Det är när vi vågar se lösningar och berätta om våra visioner, som vi drar till oss likasinnade.

– Partnership is the new leadership, sa styrelseproffset Anna Ryott, när jag träffade henne på scenen häromdagen på Årets VD. 

Shame och blame kommer inte att rädda den här planeten. Det är nya idéer, som vi måste våga tro och se, och tillsammans genomföra, som gör skillnaden.

 

I veckan lyssnade jag till författaren och designern William McDonouch, som gästade Sverige. Han har bland annat hyllats som Hero for the planet av Time Magazine.

Hans budskap:

 – Vi måste se förändringen. Vi måste tro att det är möjligt. 

Han berättade om ett modeföretag som gett sig den på att det skulle gå att sy med återvunnen tråd. Svårare än vad man trott. Tråden var skörare än vanlig tråd, och gick hela tiden av, hur man än mixtrade med den.

Till slut var det inte en forskare, utan en sömmerska som körde symaskinerna som föreslog: Vad skulle hända om vi sänkte farten lite på symaskinerna? Bara lite.

Då, höll tråden.

Innovation kan komma varsomhelst ifrån. Alla behövs! Med våra olika erfarenheter och idéer.

I veckan träffade jag Sara Serrey, en apotekartjej från Göteborg. Som blev orolig för att hennes älskade systerdotter, nyss fyllda tre, skulle få i sig för mycket socker.

Måste godis innehålla socker? Måste det vara animaliskt? Sara kokade och experimenterade hemma i köket bland sina kittlar, för att hitta ett nyttigt godis. Idag finns hennes veganska, sockerfria godis Wellibites med vitaminer och mineraler att köpa på Ica, Coop och apotekskedjor över hela landet. 

Varför inte? Eller hur. Våga tro att man själv kan påverka och förändra.

Jag träffade också Eslam Saleh Dardir, jordbruksexpert som invandrat från Egypten. Han brinner för en hållbar värld och såg problemet med att de sojaprodukter vi äter som veganskt alternativ oftast måste transporteras långa sträckor från Europa till Sverige.

Eslam tänkte, hmmm, men lupinbönan då? Den kan man odla i Sverige. Varför inte? I Egypten äter vi den. Varför inte här? Idag driver han företaget Lupinta, med den mer miljövänliga lupinbönan som mejeri- och köttersättning.

Både Sara, Eslam och ytterligare tio nytänkare hyllades i måndags på slottet av kungen som finalister i Årets Nybyggare, ett pris som instiftats för att hitta entreprenörförebilder med utländsk härkomst.

Alla behövs!

 

Vad gör bankerna då?

SEB:s hållbarhetschef för företag och privatkunder Gabriel Lundström berättar för mig att sedan banken i år började sina Skyperådgivningssamtal om pensionsval med att informera om hållbara fondalternativ, har deras kunder gått från att några få procent valde hållbara fonder till att 70-90 procent av fondspararna väljer att spara i de mest hållbara alternativen.

Om fondsparandet i Sverige betyder något? Ja där kan vi snacka makt! Det står för sammanlagt 1,5 gånger Sveriges bruttonationalprodukt. 

Dessutom har flera banker idag börjat erbjuda storbolag bättre ränta om de når gemensamt uppsatta hållbarhetsmål. Misslyckas de med att nå målen, får de en högre ränta. Morot och piska, för en bättre värld.

Allas insats behövs för att nå turboeffekt på skillnaden! Det blir dessutom en bättre affär för alla!

Sluta säg att det bara är vad Kina och Indien gör som påverkar vår värld. DU påverkar vår värld. DU har makten. DU behövs! VI behövs.

Nu går vi från snack.

Till att göra världen frisk.