Är svensk välfärd receptet för att besegra Trump?

Demokraternas avgörande fråga inför nästa presidentval är hur de ska besegra teflonkungen Donald Trump.

Tittar man på de kandidater som hittills sagt att de ställer upp och de som väntas göra det så verkar det som svensk välfärdspolitik är svaret på frågan.

Om nästan precis ett år inleds primärvalen som bestämmer vilken kandidat demokraterna kommer att lansera för att försöka besegra president Trump. Redan har minst åtta demokrater kastat in sin hatt i ringen.

Partiet är fortfarande groggy och vilset efter den stjärnsmäll det innebar när Trump vann valet och besegrade den ”givna” Hillary Clinton.

Sedan dess har det förts en diskussion om vilken typ av kandidat som har störst chanser att besegra en Donald Trump som visat sig vara en långt mer svårslagen utmanare än någon kunde ana när han överraskande fick flytta in i Vita huset.

Många undrade om han ens skulle klara ett år, ännu mindre fyra. Visserligen har det bara gått två år hittills men nästan ingenting tyder på att Trump inte ställer upp 2020 eller tvingas bort av demokraterna via riksrätt.

Klavertramp

Trump har uppträtt som ingen president före honom. Skandalerna har avlöst varandra. Ingen president har varit så ifrågasatt. Ändå har Trump haft en märklig förmåga att parera alla klavertramp. Ingenting verkar fastna på fastighetsmiljardärens teflonyta eftersom förväntningarna är så lågt ställda och så annorlunda jämfört med en ”normal” president.

Inte konstigt då att ingen självklar utmanare har utkristalliserat sig.

Demokraterna är fortfarande kluvna om vilka kvaliteter deras kandidat måste besitta. Ska det vara någon som är så lik Trump som möjligt i sin framtoning (vilket i sig måste vara extremt svårt att hitta) och befinner sig på högerkanten i partiet? Eller ska det vara någon som är så olik Trump som möjligt, både till sättet och i det politiska budskapet?

Eftersom det är ett år kvar till primärvalen finns det ännu inte något säkert svar på den frågan. Men om man tittar på de kandidater som tillkännagett sin kandidatur och de som förväntas göra det så pekar mycket mot att demokraterna nominerar någon som är en stor kontrast till Trump.

Lutar åt vänster

Bland de som redan sagt att de ställer upp finns flera som lutar vänsterut i partiet. Kamala Harris, senator från Kalifornien, som tillkännagav sin kandidatur i går. Tulsi Gabbard, kongresskvinna från Hawaii, Kirsten Gillibrand, senator från New York, Elizabeth Warren, senator från Massachusetts och Julian Castro, bostadsminister under Obama.

Listan på de som inom kort förväntas tillkännage sin kandidatur toppas av förra valets vänsterstjärnskott Bernie Sanders med personer som Cory Booker, senator från New Jersey och förre vicepresidenten Joe Biden tätt efter sig.

Gemensamt för de flesta av dem är att de stödjer reformer som påminner väldigt mycket om traditionell svensk välfärdspolitik. Det var ingen slump att Bernie Sanders lyfte fram Sverige som förebild i valrörelsen 2016.

Så gott som alla kandidaterna förordar en allmän sjukförsäkring som går längre än den Barack Obama införde. Ett antal ställer sig bakom kravet på avgiftsfria högskolestudier, höjd skatt för höginkomsttagare, viss jobbgaranti och förordar en lagstadgad minimilön på 15 dollar i timmen. Många vill också avskaffa eller reformera ICE, den federala myndighet som reglerar invandringen.

Luktar socialism lång väg

Detta är krav som för bara några år sedan hade ansetts omöjliga att föra fram i amerikansk politik. För många luktar det socialism lång väg. Men kombinationen av Trumps och Bernie Sanders framgångar har ritat om den politiska kartan.

Reformerna är oerhört kostsamma precis som Trumps skattesänkningar. Men kanske är det bara vänsterpopulism som kan besegra Trumps högerpopulism. Socialism är inte längre per automatik ett fult ord i USA efter att kommunismen besegrats.

Inför 2020 ser det ut att bli svårt att få demokraternas nominering utan att omfatta en efter amerikanska förhållanden extremt vänsterinriktad agenda som är raka motsatsen till den fientlighet Trump visar mot invandrare och bidragstagare.

Det är naturligtvis ingen garanti för att en vänsterkandidat verkligen kan besegra Trump.

Förre New York-borgmästaren Michael Bloomberg är en av dem som bryter mönstret om han ställer upp. Han hävdar att det bara går att besegra Trump från mitten.