Succélaget Borlänge: ”Vi har inte ens fört en diskussion med Leksand”

avEmil K Lagnelius

Borlänge har smugit under radarn länge.

Men nu – när laget i allra högsta grad är med i kampen om en hockeyallsvensk biljett – hoppas sportchefen Mats ”Horndal” Johansson på lite mer uppmärksamhet.

– Lokaltidningarna skriver inte en rad om oss. Däremot om någon i Leksand byter skridskosnören, då skriver man en halvsida...

Borlänge hade stor omsättning på spelare inför säsongen och var knappast en förhandsfavorit i hockeyettan. När Mikael Mjörnberg, hockeyettan-expert på hockeysverige.se, rankade lagen i augusti hamnade Borlänge först på sjunde plats.

Men oprövade tränaren Dennis Hall har fått ihop formationerna på ett bra sätt och Borlänge vann både allettan norra och hockeyettan-finalen mot Huddinge.

– Får man inte ned farten på oss så får man det jobbigt, säger Mats ”Horndal” Johansson.

– Vi har inget emot att smyga under radarn. Så har det varit i två-tre år nu, att vi har haft ett bra lag utan att någon har tagit oss på allvar.

Efter tre omgångar i kvalserien ligger Borlänge på andra plats som betyder hockeyallsvenskan nästa säsong.

– Nu går du händelserna alldeles för långt i förväg. Vi ska lira sju fajter till. Men det är klart att det finns en plan. Vi kan ju inte vakna upp 16 april och tänka, helvete hur gick det här till. Men kommer vi till hockeyallsvenskan gäller det att hänga kvar och etablera sig.

Men trots succén på isen har Borlänge förtvivlat svårt att locka publik till Borlänge ishall. Snittet i allettan var 539 åskådare. Mot tippade topplaget Troja senast kom 907 åskådare.

– Jag hade hoppats på mer. Vi får visserligen bara ta in 1500 i vår lada, men det ska vara fullt på de här matcherna. Killarna och hockeyn som spelas förtjänar mer än 900 åskådare. Jag vet inte hur vi ska få dit folk, vi får väl skicka runt bussar i kvarteren. Men vinna matcher är nog enda receptet.

Konkurrensen av andra matcher, framför allt Mora–Leksand, är en orsak tror Johansson.

– Det är bara att titta på lokaltidningarna, de skriver inte en rad om oss. Däremot om någon i Leksand byter skridskosnören, då skriver man en halvsida.

Men är ni redo för hockeyallsvenskan?

– Rent sportsligt är vi redan där. Men för oss gäller det att stärka organisationen. Organisationen runt laget är hockeyallsvensk, men allt gällande arrangemang och marknadssida, där krävs det en uppsträckning.

Håller hallen för allsvenskt spel?

– Så jäkla stora grejer är det inte som fattas, vi behöver inte bygga en ny hall. I hockeyallsvenskan ska man kunna ta in 2000 åskådare, varav 500 sittande. Vi har redan 750 stolar.

Borlänge har under den här säsongen lånat tre spelare från Leksand; Sebastian Björnstad, Mattias Nilsson och Isac Skedung.

Många ser en fara i att ni kan bli ett slags farmarlag till Leksand, om ni går upp i hockeyallsvenskan och Leksand når SHL. Kommer ni bli det eller vill ni stå på egna ben?

– Det är klart att vi måste stå på egna ben, vi är ju myndiga. Den diskussionen med Leksand har vi inte ens fört och för att det ens ska bli aktuellt måste de först slå Mora och vi måste gå upp. Dessutom läste jag att hockeyallsvenska klubbarna tog ett beslut om att låna max två utespelare och en målvakt under nästa säsong.

Om jag säger Leksand mot Borlänge i hockeyallsvenskan...

– För mig som hållit på i Borlänge i 25 år och haft massor av kompisar i Leksand... Det skulle kännas jättekonstigt, men samtidigt fantastiskt roligt. Vi har ju alltid varit lillebror.

Borlänge gästar i kväll Västervik. Sportbladet sänder samtliga matcher i kvalserien till hockeyallsvenskan i Aftonbladet Plus Premium

Hockey Mania med Sportbladet hela våren

– slutspel, kval, nyheter, silly

Här hittar du guiderna till:

SM-slutspelet herrar SM-slutspelet damer Kvalet till SHL Kvalet till Hockeyallsvenskan

Här läser du alla artiklar om:

Ishockey SHL-lagen Lagen i Hockeyallsvenskan Lagen i SDHL

Här läser du alla artiklar om varje SHL-lag:

Brynäs Djurgården Frölunda Färjestad HV71 Karlskrona Linköping Luleå Malmö Mora Rögle Skellefteå Växjö Örebro

Här läser du alla artiklar om varje lag i Hockeyallsvenskan:

AIK Almtuna Björklöven Karlskoga Leksand Modo Oskarshamn Pantern Södertälje Tingsryd Timrå Troja-Ljungby Vita Hästen Västervik