Hemliga spelet bakom Löfvens flyktingskärpning

Uppdaterad 2018-05-07 | Publicerad 2018-05-04

Socialdemokraterna går fram med hårdare tag i flyktingfrågan – för att ha en chans på valseger i höst.

Bland strategierna finns att söka samarbete med Liberalerna och Moderaterna efter valet, erfar Aftonbladet.

– De väljare vi har räcker inte, så nu handlar det om att röstmaximera, säger en S-källa.

Stefan Löfvens besked på fredagen om kraftfulla skärpningar i migrationspolitiken nästa mandatperiod har skakat om Socialdemokraterna.

Bara några timmar efteråt meddelade riksdagsledamoten Sara Karlsson (S) att hon hoppar av sitt uppdrag – och en rad andra kritiska röster höjdes.

Veronica Palm, tidigare VU-ledamot i S med många år i riksdagen, reagerade med bestörtning.

– Jag har alltid vetat att min gräns går vid migrationspolitiken och den gränsen tangeras allt oftare nu. Det är jobbigt, säger hon.

Tydligast har dock kritiken varit från samarbetspartierna Miljöpartiet och Vänsterpartiet.

Ses som nödvändigt att vinna igen

Men enligt Aftonbladets källor finns en uttalad strategi bakom utspelet.

Det handlar om partiledningens mål om att vinna valet en andra gång. Det ses som absolut avgörande för självförtroendet internt men också för att behålla allmänhetens syn på S som det stora statsbärandet partiet.

Men S ligger i opinionsmätningarna klart under sitt mål på minst 31 procent i höstens val och då måste nya väljargrupper vinnas.

– De väljare vi har räcker inte, så nu handlar det om att röstmaximera, säger en S-källa.

Partiledningen uppges därför jobba med flera olika strategier för hur man ska agera i höst.

Dumpar MP

Bland dessa finns att dumpa flyktingliberala Miljöpartiet och Centerpartiet som tänkbara samarbetarpartners, och istället rikta in sig på någon form av samarbete med Liberalerna och Moderaterna.

Scenariot ses av Aftonbladets källor som mest troligt om Alliansen splittras av att Kristdemokraterna, som under hela denna mandatperiod har haft svårt att övertyga väljarna, skulle ramla ur riksdagen.

Stefan Löfven slog på fredagens presskonferens fast att han räknar med att det finns stöd för den skärpta migrationspolitiken bland flera av riksdagens partier:

– Vi borde kunna ha en bred överenskommelse över blockgränsen. Beskedet till svenska folket ska vara att den här frågan löser vi, och om vi har en långsiktig lösning blir den också förankrad i folkdjupet.

Kristersson jublar

Moderatledaren Ulf Kristersson var snabbt ute och uttryckte gillande och framhöll, liksom Löfven, att det är bra med en bred överenskommelse i migrationsfrågan.

– Det här är en alldeles speciell fråga i svensk politik som inte följer de vanliga blocken. De rödgröna är splittrade och vi har åsiktsskillnader också inom Alliansen, det är inget att hymla om. Moderaterna och Socialdemokraterna har också historiskt ett ansvar att skapa en långsiktighet och hållbarhet i frågan. Det har vi gjort förut och kan göra igen, säger Kristersson.

Men för S handlar det också om att locka tillbaka väljare som övergett partiet för Sverigedemokraterna, framförallt män ur LO-kollektivet.

Enligt Aftonbladets källor vill man därför signalera att man nu gör upp med den migrationspolitik som infördes av den förra Alliansregeringen tillsammans med Miljöpartiet. Och att den liberala flyktingpolitik som lyftes fram framförallt under Mona Sahlins ledarskap, inte är och aldrig har varit klassisk socialdemokrati.

Välfärden är argumentet

Enligt Aftonbladets källor kommer budskapet från S framöver vara att migrationspolitiken måste vara hållbar. Man påminner om den påfrestning som välfärdens verksamheter utsattes för när asylmottagandet var som störst 2015. Välfärden är högt prioriterad hos Socialdemokraternas kärnväljare.

Bland kritiker som Aftonbladet talat med framhålls det att S svängning i migrationspolitiken har varit på gång en längre tid och att det funnits en oro för att partiet ska förflytta sig väldigt långt.

En av dem som ogillar den nya linjen är statsvetaren Ulf Bjereld, ordförande i S-sidoorganisation Tro & Solidariet.

– Vi är besvikna. Men förvånande är vi inte. Vi har ju kunnat följa hur den socialdemokratiska valkampanjen har utformats med förslag om en mer restriktiv migrationspolitik. Det har växt lager för lager. Vi hade önskat att man satt stopp för den här utvecklingen redan tidigare och att man i stället hade orienterat sig i en annan riktning, säger han.

• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!