Bank: Vad fan får vi för pengarna?

Champagnen är slut, tårarna har torkat, i dag slår svensk elitfotboll sig ner för att titta på framtiden.

Pengarna bränner i fickan.

Rusta gärna upp. Se för guds skull till att rusta rätt.

Följ ämnen
AIK Fotboll

Djurgården vann, Gif Sundsvall och AFC Eskilstuna åkte ur, J-Södra är i spillror, Halmstad är trea i Halland, AIK är långt från Europa.

När en säsong tar slut har spelpjäserna flyttats runt, så är det alltid. Det som är annorlunda 2019 är att hela spelplanen förändrats.

Jag vet inte hur många som känner till det, men här kommer en novembertisdag som kan avgöra mycket av svensk klubbfotbolls framtid.

I dag kallar intresseorganisationen svensk Elitfotboll (Sef) till medlemsmöte på Friends Arena. Det kommer att finnas fotografer, journalister och röda mattor där, men de kommer mest att bevaka galan Allsvenskans Stora Pris.

Blir Marcus Danielson eller Rasmus Bengtsson årets back? Jag vet inte, men det är heller inte dagens viktigaste fråga.

”Vad fan får vi för pengarna?”

Det är under medlemsmötena som elitklubbarna fattar sina tyngsta beslut, den här gången tar de avstamp i en värld och tar ut riktningen in i en ny: Från 2019 års drama till 2020 års ekonomiska kapprustning.

Ett guldkantat tv-avtal med Discovery och ett sponsringskontrakt med speljätten Unibet dubblar intäkterna för elitklubbarna, och man behöver ju inte vara näringslivspamp för att ringa in själva grundfrågan:

– Vad fan får vi för pengarna?

Hur kommer klubbarna att hantera en ny ekonomisk verklighet, med nya ekonomiska möjligheter?

Pengarna bränner i fickan, vad ska man göra för dem?

Den som vänder örat mot ståplats skulle inte tveka en sekund: Förläng kontraktet med stjärnspelaren! Värva en lovande vänsterback! Inför Var-systemet nu! SATSA för helvete!

Jag vet att klubbarna lyssnar, jag hoppas verkligen inte att de lyder.

Det här är ett av ytterst få fall där förre Tottenham-ägaren Alan Sugar faktiskt haft en poäng. När Premier League klev in i en ny ekonomisk värld med tv-avtal som ökade med 70 procent myntade han det pedagogiska men grafiskt oeteriska uttrycket ”plommonjuice-effekten”.

Ödesfrågan

Pengarna, menade han, skulle laxativrinna rakt igenom systemet. De skulle inte leda till sänkta biljettpriser eller bättre talangutveckling – de skulle leda till kapprustning, höjda spelarlöner och agentarvoden.

Sverige är sannerligen inte England, men här kommer samma ödesfråga.

Ska de nya resurserna gå till att Djurgården och AIK slåss om vem som kan ge en 21-årig norsk ytter högst månadslön – eller ska de gå till att Dif förstärker sin organisation, sin talangverksamhet och sin träningsanläggning för att kunna erbjuda vettiga förhållanden även på lång sikt?

I min värld är svaret enkelt. Om svensk fotboll vill ta steg framåt måste den professionaliseras, och för att göra det måste den bli långsiktig.

Jag slår en signal till Sef:s generalsekreterare Mats Enquist. Han sitter just och jobbar med slutpresentationen inför elitklubbarnas möte, och jag vill fråga om inte Sef skulle kunna öronmärka och rikta de nya pengarna mot områden där de gör nytta över tid, som ett sätt att skydda klubbarna mot sig själva.

Det kan de inte.

– Synpunkter kan vi ha, men det är faktiskt klubbarnas pengar. Vi är inte chef över klubbarna, det är tvärtom. Men vi har haft ett samarbete i några år, det var ganska bra att de investeringar vi gjorde i vår verksamhet gav effekt, att det blev mer pengar. Det är ofta det som klubbarna är dåliga på, att tänka långsiktigt och sätta av pengar. Några klubbar har gjort det: Hammarby, Malmö. Men att få en klubb som kämpar vid vattenytan, och till och med är under ibland, att säga att vi ska sätta av en miljon till arbete som kan ge effekter om tre fyra år… det är jättesvårt.

Enquists tolkning av klubbarnas hållning är att de vill komma överens om att avsätta en del av pengarna till verksamheten utanför sidlinjerna, det kommer att vara en del av förslaget Sef lägger fram i dag.

När Bergstrand bara var tränare

Intresseorganisation har fått utrymme för satsningar på utbildning, it-utveckling, image-arbete, CSR-insatser, supporterfrågor och säkerheten. Det är frågor som bäst drivs centralt. De nya pengarna kommer att silas via klubbarna, men det kommer – i någon form – att föreslås att en del av dem används strategiskt.

– De får pengarna, men lovar sig själva att använda dem till ett visst ändamål, säger Enquist.

Ett nedrustningsavtal istället för kapprustning?

– Det är väl att ta i, men kloka investeringar.

Upplever du att det finns en medvetenhet kring att inte låta pengarna hamna i skenande spelarlöner?

– Medvetenheten är jättehög, men sen är det som det är: när man i panik ska försöka kvala sig kvar så är det klart att spelarna alltid kommer att vara en stor del av klubbarnas ekonomi. Det går inte att komma ifrån. Men det är en jätteskillnad från när vi började med det här 2012, dels har de sett att det funkat när vi gjort investeringar på liganivå, dels har klubbarna själva sett att de fått resultat när de investerat i en sådan resa.

För ett par dagar sedan blev Kim Bergstrand guldtränare med Djurgården, men det finns en poäng i att lyssna på vad han sa för ett par år sedan, när han bara var tränare.

Bergstrand och Thomas Lagerlöf dansade upp i allsvenskan på en minimal budget med Sirius, men han såg det inte som ett bevis på att allt är möjligt – han såg en fara i att man luras att tro det.

– Det är förödande när det sportsliga går för bra i relation till kansliet, menade han.

Mats Enquist utgår gärna ifrån det:

– Det är jävligt bra sagt.

Att det går att vinna fotbollsmatcher genom att satsa allt på laget och spelarna betyder inte att det är en rätt väg att gå. Om svensk fotboll vill utvecklas borde den börja med annat: träningsförutsättningar, organisation, logistik, gräsplaner, rehabilitering, utbildning, kommunikation.

Jag har aldrig stött på en enda spelare som återvänt från proffslivet i större ligor och tyckt att lite höjda löner skulle lösa något på sikt. Jag har mött väldigt många som pratat om att vardagsverksamheten måste bli mer professionell.

I dag har svensk fotboll ett nyckelbeslut att fatta, en väg att välja.

De dricker champagne nu.

De kommer att få ångra om de väljer att dricka plommonjuice i morgon.

Läs artiklarna i Seriemordet – vi granskar
elitfotbollen

Hur ska svensk elitfotboll satsa? Mer spets eller mer bredd? Eller går det att göra båda. Skriv din åsikt här.

  • 5 nov 2019

    Angående underlag så kan vi naturligtvis inte tillåta konstgräs. Nu finns det hybridgräs det ska rimligen fungera på de flesta ställen i Sverige. Om inte får man söka dispens och lägga konstgräs som så mycket som möjligt påminner om gräs. Man måste inte lägga en halkbana som här på Tele2.

    Ulf
  • 5 nov 2019

    Det är ju pinsamt att dom tror att klubbarna är rika bara för att de vinner. Varenda jävla klubb har minst ett 30 tal personer som får jobba gratis varje match. Betala dom vad de förtjänar. Absurt att tycka att alla utom A-laget ska jobba gratis bara för att branschen är fotboll.

    Tobias
  • 5 nov 2019

    Ytterligare intäkter välkomnar jag som skattebetalare i Stockholm. Tele2 arenan går med 100 mkr i underskott varje år men nu har väl Hammarby och Djurgården möjlighet att betala för sig, eller ska subventionerna fortsätta?

    Ulf
  • 5 nov 2019

    Inget VAR åtminstone inte tills man har kommit på hur den ska användas om den ska användas och vad den ska användas till! Domarna har inte varit sämre eller bättre än åren innan, däremot har supporter hetsen, spelare o ledare hetsen o media hetsen blivit värre med åren! Istället för att fokusera på sitt egets lag oförmåga att Lyckas med uppbyggnadsspelet presspel eller enkla diagonala passningar, så fokuseras det bara på om domaren såg det o det o det sedan när man brukar kolla i lugn o ro när adrenalinet har lagt sig lite så gjorde nog domaren rätt i den o den o den situationen. Heja domaren!

    Fredrik
  • 5 nov 2019

    Begriper inte varför vi ska förbjuda konstgräs på det viset får vi inga Norrlandsgatan i allsvenskan dom kan ju inte gå på naturgräs i slutet av mars då det fortfarande är vinter däruppe då och absolut inga högre löner till spelarna dom tjänar tillräckligt bra som det är istället mer pengar till klubbarna under allsvenskan

    Kjell

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.