Det räcker inte, Löfven

Stefan Löfven och hans parti vill avskaffa alla särskilt utsatta förorter.

Men är de åtgärder de föreslår tillräckliga? Skulle inte tro det.

På en presskonferens fyra timmar innan statsminister Stefan Löfven (S) höll politikerveckan i Järvas sista tal för i år presenterade han och justitieminister Morgan Johansson (S) ett nytt vallöfte.

Socialdemokraterna vill på sikt avskaffa alla särskilt utsatta förorter i Sverige. Alltså dem där det är problem med att eleverna lär sig för lite i skolan, där många föräldrar inte har ett jobb, där det grova våldet frodas och där terroristceller bildas.

– Ett samhälle som bygger bort trångboddheten, skapar jobb och utbildningsmöjligheter, bekämpar brottslighet, ohälsa och missbruk. Vi har gjort det förut, vi ska göra det igen, sade Stefan Löfven.

Det är ett omfattande åtagande som Socialdemokraterna tagit på sig. För det är mycket som måste till för att de sociala, kriminella och andra problem som finns i de här områdena ska minska.

Socialdemokraterna har redan, tillsammans med koalitionspartnern Miljöpartiet, presenterat stora satsningar på skolan och på polisen som ska ha 10 000 fler anställda 2024 än de har i dag.

De har också skärpt straffen för ett 30-tal brott och gjort det enklare att övervaka gator och torg med kamera.

Men det löfte som presenterades i talet handlar om bostäderna. Trångboddheten är omfattande och restaureringsbehoven stora i många av de utsatta bostadsområdena som i de flesta fall ingår i miljonprogrammet från 1960- och 1970-talen.

• 2,2 miljarder för upprustning och renovering av byggnader. De pengarna finns redan men programmet förlängs med fyra år till 2024.

• Blanda hyresrätter, bostadsrätter och villor. För en mer allsidigt sammansatt befolkning i de här områdena.

• Skärpta straff för att sälja svarta hyreskontrakt och ta ut oskäliga andrahandshyror. Det ska också bli brottsligt att köpa hyreskontrakt.

• Hyresvärden ska kunna sätta ett tak för antalet boende i en lägenhet. Den möjligheten finns inte i dag.

• Därutöver vill Socialdemokraterna skärpa reglerna för folkbokföringen så att den eller de som bor på en viss adress måste godkänna att ytterligare personer folkbokförs där. De vill också att det ska gå att bilda regionala allmännyttiga bostadsföretag för att hyresgästerna ska ha fler lägenheter att välja mellan. Och de vill att fler studentlägenheter byggs i de yttre förorterna.

Det är inte fel på förslagen. Men de kommer inte att räcka för att eliminera de mest utsatta bostadsområdena.

Det man ändå kan gilla med det här vallöftet, förutom att det är ett omfattande åtagande av Socialdemokraterna, är att det inte är riktat mot en speciell målgrupp. Det är för mycket målgruppstänk och publikfrieri i svensk politik. Det kan man inte beskylla det här vallöftet för.

Att få ordning på de särskilt utsatta förorterna, som Socialdemokraterna anger till sammanlagt 38, är inte en angelägenhet enbart för dem som bor där. Det är betydelsefullt för hela landet.

De enda framstående politiker som jag känner till som själva bott i en utsatt förort är Ann-Margret Livh, Vänsterpartiets gruppledare i Stockholm, och Benjamin Dousa, ordförande i Moderata ungdomsförbundet. Nalin Pekgul som var riksdagsledamot (S) och ordförande i S-kvinnor bor också i en men hon ägnar sig inte åt politik längre.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.