S i Portugal vinner på att våga vara vänster

Populärt parti visar vägen

På söndag är det val i Portugal. António Costa och hans Socialistparti har byggt sina framgångar genom att bland annat bygga järnväg.

Parlamentarikern Pedro Delgado lutar sig fram över pastatallriken och berättar med stor inlevelse om de nya järnvägssatsningar den portugisiska vänsterregeringen genomför. Dagen innan har premiärmister António Costa klippt band och invigt en ny bansträckning. ”Att bygga järnväg är en central del i vår politik” säger han och jag önskar där jag sitter och svettas att de svenska Socialdemokraterna skulle höra honom.

Vi sitter i sommarhettan i Portugals huvudstad Lissabon strax invid den pampiga parlamentsbyggnaden och käkar pasta och pratar politik. Hur Socialistpartiet under António Costa genom att gå i sträng opposition till högerregeringen kunde vinna valet 2015.

Folket var trött på nedskärningar och arbetslöshet. Socialistpartiet vågade luta mot Kommunisterna, Miljöpartiet och Vänsterfronten, och vann. Tillsammans har de majoritet för en politik som går mot strömmen genom sin inriktning på investeringar, höjda minimilöner med 40 procent, höjda pensioner och kraftigt sänkta avgifter i kollektivtrafiken.

Resultatet är ett S-parti som växer och en hos både väljare och investerare populär regering. Portugal har nu lägre arbetslöshet än Sverige. I år kan bli första året på fyra decennier Portugal inte har något budgetunderskott.

Ändå är det konstigt att höra tunga fackföreningsledare och politiker i Socialistpartiet hoppas att det egna partiet inte ska nå för högt.

I somras pekade opinionsmätningarna mot 40 procent, och egen majoritet för Costas parti. Ordföranden i städarfacket, Carlos Trindade, en fryntlig fackföreningsman i 65-årsåldern, är socialdemokrat, trots att hans förbund är en del av den kommunistkontrollerade centralorganisationen CGTP. Han var själv med i den demokratiska revolutionen på 1970-talet när Portugal kastade ut Salazars diktatur. Nu är han bekymrad. ”Socialisterna och Costas falang behöver vänstern för att hålla rätt kurs”, säger han. ”Jag hoppas vi inte får egen majoritet, för då går vi åt höger. 35-procent är lagom”, säger han och skrattar.

På vägen tillbaka till hotellet frågar jag taxichauffören vad han anser om Costa. ”Han får min röst i alla fall.”

Socialistregeringen hyllas av ekonomer för att både minska statsskulden och få hjulen igång med investeringar. Regeringen genomför reformer med pengar som frigörs när räntekostnaderna sjunker. Men till skillnad från Financial Times, vill inte vänsterekonomen Ricardo Mamede tala om ett under när vi käkar kantinmat medan de finniga ekonomistudenterna tuggar blomkål och pillar på sina mobiler. ”Det vi idag upplever är inget exceptionellt utan så ekonomin fungerar när en regering inte enbart sparar”, säger han mellan tuggorna. Men uppsvinget har främst hamnat i Lissabon och turistorterna. ”På många håll har man inte känt av någon uppgång”, säger han.

På söndag är det val. Då får vi se om Europas mest framgångsrika socialdemokrater får förnyat mandat, helst med en lagom stor seger.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.