Myndigheten hade ett ärende – på 30 år

Gott om svängrum för byråkrater i Sverige

Ett stängsel.

Stängselnämnden var Sveriges minsta myndighet.

Den lades ned för 10 år sedan.

Under de mer än tre decennier som nämnden fanns avgjordes ett (1) ärende.

Sverige har 249 statliga myndigheter. Räknar vi in statliga affärsverk, AP-fonder, domstolar, utlandsmyndigheter och de som ligger under riksdagen blir det 455.

Gott om svängrum för byråkrater, alltså.

Men det fanns inte i Stängselnämnden.

Den bildades efter en utredning och hade till uppgift att fälla avgöranden i de fall kommuner och järnvägsföretag inte kunde komma överens om kostnaderna för uppförande av stängsel vid spåren.

Lagen föreskrev att kommunerna skulle betala 90 procent av kostnaderna och spårägaren tio procent. Om det inte gällde ”stations- eller bangårdsområde”. Då skulle parterna betala lika delar. Men det skulle kunna uppstå tolkningstvister…

Vilket det inte gjorde.

Utom alltså i ett fall, 1977, som rimligen piggade upp den tråkiga stämningen.

Det gällde ett 32 meter långt staket för 19 000 kronor vid Kågeröds stations gamla bangårdsområde. Stationen var nedlagd, växlarna låsta och spår skulle plockas bort. Kommunen ville att SJ skulle stå för hälften av kostnaden. SJ ville bara betala tio procent.

Stängselnämnden fattade ett rådigt beslut. Parterna fick dela på kostnaden och betala 305 kronor var för handläggningen.

I övrigt, ingen kärnverksamhet i nämnden på mer än 30 år.

Dess sista chef, numera pensionerade hovrättspresidenten Gunnel Wennberg minns att det bara fanns en pärm på myndigheten:

– Vi hade inga lokaler och inga anställda. Det kunde komma något brev från allmänheten som vi besvarade och satte in i pärmen. Men så fanns det människor som begärde ut allmänna handlingar, för att kolla om vi var alerta.

– En person hade skickat en glödlampa med skrift runt hela glaset. Den  var skickad i en låda så vi trodde först att det var en bomb eller något. Sedan begärdes den där ut som allmän handling. Jag tror att en vaktmästare försökte kopiera texten runt lampan på något sätt.

Stängslet i Kågeröd är rivet sedan länge. Och Gudrun Wennberg klipper gräset.

Kan det finnas statliga myndigheter som får lika lite gjort idag?

Alkoholsortimentsnämnden kanske, aktuell sedan den överraskande  tillåtit en öletikett som Systembolaget velat stoppa av alkoholpolitiska skäl. (På etiketten, målad av Jenny Nyström, förekommer två roddbåtar).

Ungefär ett ärende i månaden behandlas, och när Systembolagets beslut överklagas avslår den lilla Alkoholsortimentsnämnden närmast regelmässigt.


Roliga slogans ...

  • Kommunslogans är ofta roliga, fast inte riktigt som de kommunala ordmakarna tänkt sig. Fagersta: Här får du livstid. Grums: Så mycket mer än du tror. Karlsborg: Sveriges reservhuvudstad. Mönsterås: Här mås i Mönsterås. Nykvarn: Ung, vild och vacker. Sölvesborg: Av naturliga skäl.

... och den töntigaste

  • Töntigast av alla kommunslogans är Stockholms: The Capital of Scandinavia. Köping har haft flera genom åren: Rikare på fantasi, laganda och drivkraft / Inte stor, men stad / Här skrevs Du gamla du fria.

Följ ämnen i artikeln