7 tips för att maxa bilköpet – så gör du

Uppdaterad 2024-03-07 | Publicerad 2023-08-31

Artikeln innehåller annonslänkar

Våren är äntligen här och många börjar spana efter en ny bil. Men hur bör man egentligen gå till väga?

Nedan finner du våra bästa tips för ett lyckat bilköp!

Oavsett om du köper din bil av en privatperson eller hos en bilhandlare finns det vissa saker du bör ha i åtanke både innan, under och efter köpet genomförts. Behöver du exempelvis en fyrhjulsdriven bil som klarar alla typer av väder? Eller behöver du installera en laddbox hemma innan du genomför ett bilköp?

Läs vidare och se de tips och tricks som gör att du slipper ramla i nybörjarfällorna och istället kan hitta din drömbil!

1. Undersök marknaden

Bilar finns i många prisklasser och modeller vilket kan göra det svårt att välja vilken typ som passar dig och dina behov. Om du vill köpa en bil via en privatperson kan det vara klokt att söka på olika forum för att se vilken modell som uppfyller dina krav och passar din plånbok.

Om du väljer att köpa en bil via en bilhandlare kan du få direkt hjälp att hitta en modell som matchar dina behov, samt med att jämföra priser.

Många förstagångsköpare glömmer att fråga vitala, men grundläggande, frågor när de hittat en bil de kan tänka sig köpa. Även om bilen kan verka perfekt vid första anblick bör du komma ihåg att ställa dessa frågor när du väl hittat en bil du är intresserad:

  1. Servicebok samt när nästa service är?
  2. Besiktningsprotokoll
  3. Hur många mil bilen har gått?

2. Provkör ordentligt

Att provköra bilen är det enklaste sättet att upptäcka eventuella fel och skador. Medan du provkör bör du även testa alla funktioner och finesser, exempelvis elhissar, stolsvärme och vindrutetorkare. Ingen av dessa funktioner kontrolleras vid en besiktning så dessa är upp till köparen att undersöka.

Det är även viktigt att undersöka skicket på däcken. När du gör detta bör du passa på att fråga om det ingår både sommar- och vinterdäck. Glöm då inte att även undersöka de andra däckens spårdjup och generella skick.

Om du hittar din drömbil som endast har en mindre defekt kan du ofta fixa problemet själv, och det ger dig ett förhandlingsläge.

3. Ta del av lån och dokumentation

Innan du går igenom med köpet bör du kontrollera eventuella lån som är kopplade till bilen. Detta görs enklast genom att fråga säljaren, men går även enkelt kolla upp själv via Transportstyrelsen.

Du bör även dubbelkolla att dokument såsom service- och instruktionsboken finns på plats. Serviceboken är en värdehandling och innehåller information om tidigare service som bilen genomgått samt hur långt bilen har gått. Tyvärr kan man förfalska serviceböcker, så om du är osäker på innehållet kan du dubbelkolla informationen med den verkstad som har utfört den påstådda servicen.

ANNONS

4. Ha bilens ålder i åtanke

Desto äldre bilen är desto mer noggrann bör du vara vid en kontroll. Exempelvis kan det vara klokt att lyssna på hur bilen låter när du gasar, när du bromsar eller helt sonika vid normal körning.

Tips! Kontakta säljaren och be dem att inte starta bilen innan du ska provköra den, då illavarslande ljud och egenheter oftast inte hörs när bilen är varm.

5. Kommande service

Att ta reda på vad bilen behöver för service inom den närmsta tiden kan skydda dig från kostsamma och oönskade överraskningar. Du kan fråga ägaren om de har koll på exempelvis kamremmens skick, vilket kan bli dyrt vid lagning.

Om du vill vara extra säker på vilka kostnader du kan vänta dig de kommande åren kan det vara klokt att kontakta den närmaste märkesverkstaden som kan dubbelkolla bilens servicehistorik och vad nästkommande service kommer kosta.

6. Undersök den förra ägaren

Om du köper bilen privat bör du säkerställa att personen som säljer bilen faktiskt är den som äger den. Be säljaren ta med giltig legitimation vid köptillfället och kontakta Transportstyrelsen för att kolla vem som står som ägare.

Du bör även säkerställa att det inte finns några skulder på bilen då de inte försvinner vid ett köp, utan följer med bilen.

För att kontrollera detta kontaktar du Transportstyrelsen och Kronofogden.

7. Gör ett korrekt ägarbyte och köpekontrakt

För att undvika missförstånd vid köpet bör det upprättas att köpekontrakt innan köpet görs. Skriv två likadana avtal och skriv på dem båda. Konsumentverket har en mall du enkelt kan följa!

Glöm inte att kontrollera att ett ägarbyte efter att köpet är genomfört. Det är alltid säljaren som genomför ägarbytet, men ni ska båda skriva på dokumenten. Detta görs smidigast i Transportstyrelsens app.

Kom även ihåg att det är du som ny ägare som ansvarar för att teckna en ny försäkring på bilen. Detta ska göras samma dag som ägarbytet sker.

ANNONS

Publisert: