Annons

Slipp skador under utomhusträningen

Löpning, cykling och fotboll.

Många tränar ute till långt in på hösten.

Men se upp för skador. 

Här ger experten tips på hur du slipper jobbiga åkommor.

Vissa tränar för lopp, andra springer i skogen och några spelar tennis eller fotboll. Oavsett vad du tränar finns det risk att det inte alltid blir så härligt och effektivt som det var tänkt. 

Det är nämligen vanligt att drabbas av skador när man byter underlag, träningsform eller ökar intensiteten.

– Tyvärr är det vanligt att det inte blir så många träningstillfällen innan skadorna dyker upp, säger naprapaten Soheil Pakandam.

Kan bero på dåliga träningsvanor

Stukningar och sträckningar är de vanligaste skadorna i samband med idrott. Även knäskador, som kan bero på överansträngning, och skador på hälsenorna är vanliga vid träning.

Skadar du dig i samband med idrott beror det ofta på olyckshändelser, dåliga träningsvanor, olämpliga kläder eller skor, bristfällig kondition eller att man inte värmt upp eller stretchat ordentligt innan man börjar spela eller träna.

– Skadar du dig kan det bero på att kroppen inte har hunnit anpassa sig för den nya aktiviteten eller det nya underlaget. Du kan motverka det genom att stärka upp dina ben och bålstabiliteten. Det minskar risken för skador vid utomhusträningen, säger Soheil Pakandam.

Två bra övningar för att träna upp dina ben och bålstabiliteten är utfallssteg och knäböj.

Mjukstarta och öka succesivt

Soheil Pakandam tipsar också om att börja utesäsongen försiktigt och öka träningen succesivt.

– Jag brukar rekommendera 1-4 veckors mjukstart. Där du kan känna dig fram för att hitta rätt nivå för just dig och din träning.  För att komma igång med din utomhusträning utan skador, säger Soheil Pakandam.

Så lindrar du skadan

Varför gör det ont och hur lindra man smärta? Smärta beror ofta på en inflammation i muskler eller leder.

När vi drabbas av en traumatisk vävnadsskada som till exempel en överansträngd muskel kommer kroppen aktivera sin naturliga läkningsprocess, försvarsmekanismen vi kallar inflammation. Vanliga symptom är värme, svullnad, rodnad och smärta – ofta med begränsad rörlighet som följd som kan påverka din vardag och livskvalitet negativt.

Hur en skada behandlas varierar beroende på skadans typ och allvarsgrad. Vid mindre åkommor går det ofta att behandla och lindra själv.

Voltaren Gel är ett välfungerade alternativ till smärtlindrande tabletter vid muskel- och ledvärk, exempelvis i samband med inflammation i senor och ligament kring knäna och leder.

Nu finns Voltaren Gel (11,6 mg/g) med en ny enkel appliceringskork för att du ska kunna smörja det skadade området – utan att kladda ner händerna. Den ska appliceras 3-4 gånger om dagen.

Voltaren gel finns också i dubbel koncentration 23,2 mg/g som endast appliceras två gånger om dagen för smärtlindring i upp till 12 timmar. Voltaren Gel har en trippelverkande effekt som lindrar smärta, minskar inflammation och svullnad. Gelen kan bland annat lindra stukningar, vrickningar och blåmärken samt idrottsskador eller inflammationer i senor och ligament, till exempel tennisarmbåge och musarm.

Annons: Detta är ett annonsinnehåll från vår partner. Texten är alltså ej skriven av Aftonbladets redaktion.

Publisert:

Följ ämnen i artikeln