Annons

Därför har elpriset gått upp så mycket

Det senaste året har elpriset stigit markant.

Men vad beror det egentligen på?

Höjd energiskatt, en torr sommar och ökade elnätskostnader är några av de bakomliggande faktorerna.

Under 2018 ökade elpriset med 52 procent jämfört med 2017. En torr och het sommar, lite vind och höga råvarupriser är några av faktorerna bakom de stigande elpriserna. Den torra sommaren orsakade låga nivåer i Sveriges vattenmagasin och medförde på så vis att Sveriges elsystem blev mer beroende av fossilbaserad kraftproduktion från Polen och Tyskland. Det i sig bidrog till ett ännu högre elpris,

Fortsatt höga elpriser

År 2019 inleddes med kalla temperaturer men mindre blåsväder vilket resulterade i det högsta snittpriset på el för en januarimånad sedan 2011. I februari blev det mildare vilket bidrog till sjunkande priser men elpriserna är ändå fortsatt höga jämfört med i fjol förklarar Anders Kaijser, vd på Kundkraft.

– Man brukar säga att den ”sista” kilowattimmen är den som sätter priset på el. När elproduktionen i Sverige är lägre, tvingas Sverige importera de sista kilowattimmarna el från kontinenten. Eftersom priset på olja och kol varit relativt högt och priset på utsläppsrätter gått upp det senaste året, har situationen resulterat i att det svenska elpriset stigit markant jämfört med för ett år sedan, säger Anders Kaijser.

Konsumenter rasar mot förhöjd elnätsavgift

Det är med andra ord olika faktorer som spelar in när elpriset sätts. Men förutom elpriset betalar du som konsument även energiskatt, som varierar beroende på din energiförbrukning, samt elnätsavgift till det elnätsbolag som äger elledningarna där du bor.

Ökade elnätskostnader har varit ett hett ämne på tapeten de senaste åren. Många elkonsumenter har visat ett stort missnöje gentemot de elnätsbolag som höjt den så kallade nätavgiften.

– De tre största nätbolagen höjde avgifterna med mer än 60 procent på bara sju år, vilket ledde till stort missnöje hos många konsumenter, säger Kajsa Sundqvist, rådgivare på Kundkraft.

Höjd energiskatt

Men det är inte bara nätavgiften som höjts. Även energiskatten har höjts väsentligt. Sedan 2017 har energiskatten ökat från 29,5 öre/kWh till dagens 34,7 öre/kWh, vilket innebär en höjning med 17,6 procent på bara två år. I pengasummor innebär det att kostnaden för energiskatten har ökat med 1 300 kronor per år de senaste två åren beräknat på en villaägare som förbrukar 20 000 kWh per år.

– Hur mycket du betalar i energiskatt kommer alltid att variera beroende på din förbrukning. Ju mer du förbrukar desto högre blir skatten.
Det enda man som konsument kan göra är att försöka se över sin förbrukning och tänka energismart, säger Kajsa Sundqvist.

Du kan spara 3600 kronor per år

Som elkonsument har du möjlighet att göra smarta val när det kommer till elhandelsbolag. Kundkraft, som sänkt elkostnaderna för 400 000 svenska hushåll sedan bolaget bildades 1999, ger dig möjlighet att utmana de stora ”eljättarna” vars elkostnader ofta ökar på sikt. I skrivande stund har 250 000 svenskar valt att gå med som medlemmar i Kundkraft.

– Ett väldigt smidigt sätt är att gå med i Kundkraft som bygger på den uråldriga idén om att vi är starkare tillsammans. Genom kraften från våra hundratusentals medlemmar, så utmanar Kundkraft de stora jättarna på elmarknaden, säger Kajsa Sundqvist, rådgivare på Kundkraft.

Upplägget funkar som så att det elhandelsbolag som kan erbjuda grön el till lägst pris får leverera el till Kundkrafts medlemmar.

– På så sätt har Kundkrafts medlemmar sparat i snitt 3 600 kr det senaste året jämfört med om de varit inaktiva och haft ett anvisningsavtal*, säger Kajsa Sundqvist.

*Räkneexemplet bygger på en jämförelse av snittpriset för Kundkrafts medlemmars avtal, jämfört med snittpris på anvisningsavtal enligt Energimarknadsinspektionen perioden 15/12 2017 -15/12 2018, om förbrukningen är 15000 kWh/år.

Annons: Detta är ett annonsinnehåll från vår partner. Texten är alltså ej skriven av Aftonbladets redaktion.

Publisert:

Följ ämnen i artikeln