Annons

Höstmörkret är här – då jublar tjuvarna

Många svenskar reser till varmare breddgrader när höst- och vinterrusket intar Sverige. Men var uppmärksam – hösten är inbrottstjuvarnas favoritsäsong.

Ljusglimtarna under det mörka vinterhalvåret stavas för många svenskar höstlov och jullov. Men det är långt ifrån alla som tar höstlov.

– Oktober, november och december är högsäsong för inbrott, berättar Håkan Franzén, Hemmets försäkringsexpert på Trygg-Hansa.

EXTERN LÄNK:
Hur många kan se vad du delar på sociala medier? Kolla enkelt – gör Insynstestet här!

Han är engagerad i organisationen Samverkan mot brott, där bostadsinbrott har ett huvudfokus, och har noga följt utvecklingen under senare år.

Det är främst två anledningar till varför inbrotten ökar just under höstmånaderna:

– Dels för att det är mörkt stora delar av dygnet. Dessutom har snön kanske inte hunnit komma än, så tjuvarna behöver inte oroa sig för att lämna fotspår.

Tänk på vad du delar i sociala medier

Många väljer att resa iväg under hösten – resor som det flitigt berättas om i sociala medier. Precis som att dina vänner och familj kan följa din semester, kan inbrottstjuvar se att du är bortrest.

– Folk är otroligt generösa med att dela med sig av sina liv i dag. Och om man inte har koll på vilka som kan se det man delar finns ju så klart en risk att den informationen hamnar i orätta händer, säger Håkan Franzén.

Han fortsätter:

– Det betyder inte att man inte ska våga dela något. Det är upp till var och en hur offentlig man vill vara, men det är bra att vara medveten om hur många som kan ta del av din information och om risken att det kan få konsekvenser. Dessutom kanske man inte heller måste berätta om hur härligt man har det på semestern i realtid, utan ett tips kan i så fall vara att i stället lägga upp bilder när man har kommit hem.

Tre typer av inbrottstjuvar

Vilka är det som ligger bakom inbrotten då?

Håkan Franzén pratar om tre olika kategorier av inbrottstjuvar:

– Den första kategorin är tillfällighetstjuven. Det kan vara någon som passerar ett hus och ser att altandörren står öppen. Den andra kategorin är personer som gör brottsliga handlingar för att exempelvis finansiera sitt missbruk.

Den sista, och överlägset största kategorin är de professionella tjuvarna.

Inbrottsligorna.

– Polis och försäkringsbolag är idag ganska överens om att den organiserade brottsligheten står för över 50 procent av inbrotten, säger Håkan Franzén.

Så skyddar du hemmet från inbrott

Det finns flera sätt att skydda sitt hem mot inbrott. Håkan Franzén beskriver det som en pyramid.

– Basen är Grannsamverkan. Det är det absolut starkaste och viktigaste skyddet, en metod som verkligen funkar. Därefter kommer ett starkt skalskydd, det vill säga bra fönster och dörrar och ordentliga lås. På toppen av pyramiden kommer villalarm.

Att råka ut för inbrott i bostaden är för många en traumatisk upplevelse. Det förekommer att inbrottsdrabbade inte orkar bo kvar i sitt hem efteråt.

Hur mycket ska man egentligen oroa sig?

– Inte alls. Man ska vara riskmedveten och se över vad man kan göra för att förebygga inbrott. Om man har sett över lås, övervägt ett larm och så vidare, men framför allt genom att tillsammans med sin grannar och polisen ha startat Grannsamverkan – då ska man kunna känna sig trygg.

EXTERN LÄNK:
  Hur många kan se vad du delar på sociala medier? Kolla enkelt – gör Insynstestet här!

Annons: Detta är ett annonsinnehåll från vår partner. Texten är alltså ej skriven av Aftonbladets redaktion.

Publisert:

Följ ämnen i artikeln