Annons

Föreningens miljötänk ger klirr i kassan

Fotboll är Sveriges största idrott. Och i dag finns det omkring 1 500 medlemsägda Fotbollsanläggningar i landet. Det innebär många timmar av glädje, men det krävs också stora mängder energi för att driva anläggningar och idrottsplatser där ute i landet. Det vill Svenska Fotbollförbundet ändra på – med Energiinitiativet.

Idrottsplatser är välbesökta av både barn och vuxna i Sverige. Här möts människor för underhållning, aktivering och gemenskap, men det finns tyvärr ett smolk i glädjebägaren: miljöavtrycket. Därför har Svenska Fotbollförbundet startat Energiinitiativet, i samarbete med sin officiella samarbetspartner energioptimeringsföretaget Rexel. Tillsammans erbjuder de lösningar för att svenska fotbollsanläggningar ska kunna ställa om sin elförbrukning för att minska elavtrycket ute i landet. Ett proaktivt arbete görs också, för att se till att de fotbollsanläggningar som byggs i dag är moderna och energieffektiva. Utöver detta arbetar Svenska Fotbollförbundet bland annat också för att minska vattenförbrukningen och plastanvändningen på idrottsanläggningarna.

Kommer spara många tusentals kronor på sikt

Men många av de klubbar som skulle kunna söka ekonomisk ersättning och får stöd är i dag tyvärr ovetande om initiativet. Det vill Svenska Fotbollförbundet ändra på för att hjälpa till med att påskynda processen.

En förening som lyckades med att minska sitt el-avtryck tack vare initiativet är IFK Örby, som under året installerat mer energieffektiva LED-lampor för sin konstgräsplan.


Per Knubbe sitter som sekreterare i styrelsen för föreningen och har varit medlem sedan 1962. Han hoppas att föreningen ska kunna gynnas av det här både på kort och på lång sikt. Under året har IFK Örby både fixat upp konstgräsplanen och ersatt de 110 stycken gamla lamporna med 18 nya mer effektiva.

– Vår omställning gör att vi minskar vår energiförbrukning från 16 500 till 14 000 watt, det gör att det blir billigare samtidigt som vi också får avsevärt bättre belysning, något som är en vinst på flera sätt, berättar han.


IFK Örby äger själva sin anläggning, vilket innebär att upprustningen varit ett kostsamt initiativ. Men lyckligtvis har klubben få stöd både från Riksidrottsförbundet, Sparbanken Sjuhärad, kommunen och Svenska Fotbollförbundet.

– Det har varit jätteviktigt, annars hade det varit väldigt svårt att genomföra det här. Det är flera klubbar i närområdet som spelar här så det är viktigt för alla att det finns bra planer att spela på hela året, både för seniorer som för barn-och ungdomar, säger Per Knubbe.

Annons: Detta är ett annonsinnehåll från vår partner. Texten är alltså ej skriven av Aftonbladets redaktion.

Publisert:

Följ ämnen i artikeln