Annons

Amorteringskravet – allt du behöver veta

1 juni trädde Finansinspektionens amorteringskrav i kraft.

Här är vad som gäller:

Amortering: Alla nya lån ska amorteras med två procent per år ner till en belåningsgrad på 70 procent av bostadens värde. Därefter ska de amorteras med en procent ner till 50 procent av bostadens värde.

Nya lån: Amorteringskravet gäller alla nya lån som tagits efter den 1 juni.

Befintliga lån: Kravet gäller inte för lån som tagits innan den 1 juni.

Nyproduktion: Amorteringskravet gäller inte de första fem åren om man köper en nyproducerad bostad. Men undantaget gäller endast för första köparna.

Byta bank: Har man ett  befintlig lån som tagits innan den 1 juni och vill flytta det till en annan bank utan att utöka lånet så omfattas man inte av amorteringskravet.

Undantag: Har man särskilda skäl kan man undantas amorteringskravet. Särskilda skäl kan vara dödsfall inom familjen, sjukdom eller arbetslöshet.

Tilläggslån: Har man ett gammalt lån som tagits innan 1 juni men vill låna mer pengar för att till exempel renovera omfattas man av det nya amorteringskravet, om det gamla och nya lånet tillsammans överstiger 50 procent av bostadens värde. Det finns två sätt att amortera på tilläggslånet. Det ena är att amortera enligt modellen för nya lån, det vill säga att amortera två procent (av hela lånet det vill säga ditt gamla lån plus ditt nya lån) ner till en belåningsgrad på 70 procent och därefter med en procent ner till 50 procent av bostadens värde.

Det andra sättet är att man betalar av tilläggslånet på tio år, antingen tills hela lånet är avbetalat, eller tills det att båda lånen kommit ner till 50 procent av bostadens värde.

Omvärdering: Vart femte år kan man omvärdera sin bostad eller om man gjort förändringar som avsevärt ändrar värdet. För att det ska vara en avsevärd värdeändring krävs det en omfattande ombyggnad eller renovering. Med ett högre värde på bostaden sjunker också belåningsgraden, vilket kan komma att påverka hur mycket lånet måste amorteras med.

EXTERN LÄNK

Tycker du att det verkar krångligt? MittBolån hjälper dig så slipper du ta diskussionen med banken själv.

Annons: Detta är ett annonsinnehåll från vår partner. Texten är alltså ej skriven av Aftonbladets redaktion.

Publisert:

Följ ämnen i artikeln