Annons

Gåfotboll: Sveriges snabbast växande idrott

Gåfotboll främjar fysisk hälsa, skapar ökad känsla av inkludering i föreningslivet och ökad livsmening.

”Jag kommer kanske dö på fotbollsplanen men då är jag lycklig”. Det är inte bara namnet på en av två nyligen utkomna vetenskapliga studier utan också ett citat från en 76-årig kvinna som har börjat spela gåfotboll.

Idrotten, som blivit alltmer populär, spelas på en mindre plan och i gångtempo. Några förkunskaper behövs inte och alla kan vara med. Färska studier från GIH, Umeå och Göteborgs universitet visar att gåfotboll både främjar fysisk hälsa, skapar ökad känsla av inkludering i föreningslivet och ökad livsmening.

Hittills har över 100 fotbollsföreningar gjort det möjligt för äldre att utöva sporten.

– Jag tror att det håller på att bli en folkrörelse, säger Claes Henriksson, ambassadör för Gåfotboll i Stockholmsområdet.

Claes Henriksson gick på sin första träning dagen efter pensionsavtackningen på jobbet och han säger att sporten har gett honom mycket. Förutom att han nu är tränare för IFK Viksjös Parafotbollslag och ledamot i fortbollsföreningens styrelse  har han även fått en mängd nya vänner.

– Personligen har det gett mig ett nytt liv efter pensioneringen. Här är alla välkomna oavsett spelförmåga eller tidigare erfarenheter. Vårt motto är att varje ny spelare är en förstärkning.

Antalet fotbollsföreningar växer snabbt

Gåfotbollen skapades i England 2011 och kom till Sverige och Borens IK i Östergötland 2016. Just nu växer gåfotbollen i snabb takt, tar vi Stockholms Fotbollförbund som exempel fanns det 2018 två fotbollsföreningar som bedrev gåfotboll, i dag finns femton stycken och några av dem har träningsgrupper på upp mot 70 spelare. SvFF har utsett arton stycken gåfotbollsambassöder som kostnadsfritt hjälper fotbollsföreningar i landet med att komma igång med gåfotboll.

”Känner stark tillhörighet och lagkänsla”

En av ambassadörerna är Birgitta Snygg som har spelat gåfotboll i IF Elfsborg sedan 2018. Hon blev intresserad av sporten efter att ha läst en annons i den lokala tidningen och hon säger att gåfotboll är så mycket mer än bara sporten i sig.

– Man kommer ut och rör på sig, tillsammans med andra. Jag känner stark tillhörighet och lagkänsla, det är verkligen ett fantastiskt sammanhang med en stark gemenskap. När jag var ung så fanns det inget tjejlag i fotboll, så jag tar chansen nu i stället.

Vill du börja spela Gåfotboll?

Kontakta din närmaste lokala fotbollsförening och undersök vilka förutsättningar som finns.

Annons: Detta är ett annonsinnehåll från vår partner. Texten är alltså ej skriven av Aftonbladets redaktion.

Publisert:

Följ ämnen i artikeln