Annons

Lära sig genom lek – därför fungerar det

Att motivera barn till att lära sig nya saker kan ibland vara en utmaning. Men hittar man rätt tillvägagångssätt är möjligheterna oändliga. Något som blir allt mer populärt är att lära sig nya saker genom att använda lek och spel som verktyg.

– Det var helt fantastiskt att se eleverna uppslukade av skolarbete, säger Adam Palmquist.

Lässpelet Poio är primärt skapat för ett annat syfte än underhållning, men Poio låter dock barnen leka samtidigt som man lär sig något.

Digitala verktyg som Poio är ett helt nytt sätt att arbeta för att skapa motivation och drivkraft inom olika områden. Men vad går verktyget ut på och varför fungerar det så bra när det kommer till att lära sig nya saker?

EXTERN LÄNK

Läs mer om lässpelet Poio och hur barnen kan knäcka läskoden!

Adam Palmquist, pedagog, forskare och författare till "Det spelifierade klassrummet" är väl bevandrad inom området. Han förklarar att när det kommer till verktyg som Poio går det ut på att man tar in spelmoment i verksamheter som traditionellt sett inte hör samman med spelande, för att på så sätt öka engagemang och motivation.

”Blev en succé”

När Adam Palmquist arbetade som speciallärare för barn med neuropsykiatriska funktionsvariationer ville han testa om han kunde öka motivationen hos eleverna genom att använda sig av spel som ett verktyg i undervisningen.

– Flera av mina elever spelade tv-spel på fritiden och när jag kopplade ihop spelandet med lärande blev det en succé. För mig som lärare var det fantastiskt att se barnen så uppslukade av sitt skolarbete, säger Adam Palmquist.

Varför fungerar spel?

När barnen använder ett verktyg som lässpelet Poio känns det som man endast spelar ett spel, men samtidigt blir man matad med kunskap.

Det som många upplever när man spelar ett spel är en känsla av att tiden upphör att existera. Du tittar på klockan och plötsligt har två timmar passerat. Adam understryker dock att det är viktigt hur spelet är utformat om det ska användas för lärande.

– Man kan inte bara kasta in ett poängsystem eller en tävling. Det krävs något som ökar motivationen och får eleverna att vilja fortsätta, säger han.

Lässpelet Poio bygger på kända pedagogiska principer och utforskar hur digital lek kan appliceras på nya sätt i inlärningsprocessen för att öka barns lust, engagemang och självförtroende.

Sociala biten minst lika viktig

Att använda sig av ett spel för att lära ut läsning behöver inte betyda att man sitter isolerad och spelar.

– Det är viktigt att barnen får reflektera kring spelet med sina klasskamrater eller någon vuxen i sin omgivning. Att man får berätta vad man lärt sig och vad man tyckte var kul eller svårt, säger Adam Palmquist.

I det digitala lässpelet Poio får barnen på egen hand utforska bokstäver och ord genom roliga uppgifter i en spännande fantasivärld. Leken går gradvis över till att handla mer om inlärning och allt eftersom barnen klarar nya nivåer i spelet lär man sig mer om sammanhanget mellan bokstäver och ord. Spelet gör det möjligt för barn att spela själva och tillsammans med ett syskon eller kompis. Och som vuxen får du kontinuerligt uppdateringar om barnets framsteg och tips på samtalsämnen som rör spelet för att lättare förstå, interagera och följa barnens framsteg.

EXTERN LÄNK

Ladda ned lässpelet Poio idag och låt dina barn knäcka läskoden!

Annons: Detta är ett annonsinnehåll från vår partner. Texten är alltså ej skriven av Aftonbladets redaktion.

Publisert:

Följ ämnen i artikeln