Annons

Så får du i dig det viktiga D-vitaminet

D-vitamin är viktigt för immunsystemet, musklerna, skelettet och sägs motverka både trötthet och nedstämdhet.

Tyvärr är det svårt att få i oss tillräckligt under vinterhalvåret.

– Men det finns trick att ta till själv för att öka sitt intag, säger Karin Granlund på Arla.

Det går att boosta sitt intag av D-vitamin, vilket är extra viktigt nu på hösten och vintern. Ett sätt är att exempelvis dricka mjölk och äta yoghurt, lax och makrill som är fullproppade med det viktiga lilla vitaminet.

Då kan du göra ditt immunsystem, musklerna och skelettet en stor tjänst. D-vitamin sägs motverka både trötthet och nedstämdhet. Nyare forskning tyder också på att D-vitamin har betydelse för uppkomsten av andra sjukdomar, enligt Livsmedelsverket.

En del mindre studier har även visat samband mellan lågt intag av D-vitamin och höstdepressioner, nedstämdhet och trötthet.

Beroende av mat och dryck

De flesta får i sig tillräckligt med vitaminer och mineraler. Men just D-vitamin är en av få vitaminer vi riskerar att få för lite av i Sverige. Solljuset hjälper oss att bilda eget D-vitamin, men bara under sommarhalvåret. Under hösten och vintern är solen för svag.

– Då är vi helt beroende av att få i oss det via det vi äter och dricker, säger Karin Granlund, brand manager för mjölk på Arla.

Det rekommenderade dagliga behovet varierar med ålder och hur mycket vi exponerar huden för sol, enligt Livsmedelsverket.

I Nordiska näringsrekommendationer 2012, som beskriver de matvanor som är bra för hälsan på både kort och lång sikt, höjdes rekommendationerna kring vitamin D. Anledningen var att nya studier visade att vi i Norden behöver få i oss mer D-vitamin från kosten för att behålla tillräckliga nivåer i blodet även under vintern. Med tillräcklig nivå menar de den nivå där risken för benskörhet och dödlighet minskar.

Mjölk bra källa till D-vitamin

Det finns sätt att öka sitt intag av D-vitamin. Exempelvis att välja rätt livsmedel. Fisk är en bra källa, exempelvis lax, sill, makrill och tilapia. Ett annat av de livsmedel som innehåller mest D-vitamin är mejeriprodukter. Mjölk, fil och yoghurt bidrar med 12 procent av intaget av vitamin D i svenskarnas kost, enligt undersökningen Riksmaten för vuxna 2010-11. Arla berikar all standard-, mellan-, och lättmjölk och motsvarande filsorter samt matfettsblandningar. Även i laktosfri mjölkdryck tillsätts D-vitamin.

– Nu är det dessutom enklare och godare för dig som inte tål laktos att få i dig lite extra D-vitamin. Arlas nya färska laktosfria mjölk smakar precis som vanlig mjölk, säger Karin Granlund.

EXTERN LÄNK: Kolla in Arlas laktosfria produkter här

Annons: Detta är ett annonsinnehåll från vår partner. Texten är alltså ej skriven av Aftonbladets redaktion.

Publisert:

Följ ämnen i artikeln