Annons

Bundet eller rörligt – så väljer du rätt

Bunden eller rörlig bolåneränta? Vad ska man välja egentligen?

Eftersom räntan påverkar din månadskostnad är det viktigt att du gör rätt val när du väljer bindningstid.

Bankernas bolåneränta ändras kontinuerligt och dessutom kan det vara stora skillnader mellan de olika bankerna. Eftersom det är bolåneräntan som påverkar hur stor kostnad du har för ditt lån är det viktigt att göra rätt val. För att få den lägsta räntan är det viktigt att du vet vilka alternativ du har – samt att förstå skillnaden mellan bunden och rörlig ränta.

Bundet eller rörligt

Rörlig bolåneränta: Den rörliga räntan justeras var tredje månad och är också den vanligaste formen av ränta bland svenska hushåll. Att ha rörlig ränta är vanligtvis något billigare eftersom banken inte behöver ha lika stor säkerhetsmarginal. Har du goda marginaler i din ekonomi och skulle klara en eventuell räntehöjning är rörlig ränta att föredra.

Bunden bolåneränta: Den bundna räntan står oförändrad under hela bindningstiden. Du kan själv välja hur länge du vill binda ditt bolån, mellan 1 till 10 år. Under den tiden har du samma ränta, oavsett yttre omständigheter. En fördel med bunden ränta är att du vet exakt vad din månadskostnad för ditt lån blir. En nackdel är att bunden ränta är något dyrare än rörlig. Men har du små marginaler i din ekonomi som inte tål en eventuell räntehöjning är bunden ränta ändå att fördra så att du slipper obehagliga överraskningar.

Räntan viktig

Är man osäker på hur man vill göra kan man också dela upp sitt lån, det vill säga att ha en del rörligt och en del bundet.

Men det viktigaste av allt är att få en bra bolåneränta. Tycker du att det är jobbigt att förhandla själv med banken? Då kan MittBolån göra det åt dig – helt gratis. På så sätt kan du få den bästa räntan, oavsett om du väljer bunden eller rörlig – och få pengar över till annat.

EXTERN LÄNK

Nyfiken på vilken ränta du skulle kunna få? Klicka här

Annons: Detta är ett annonsinnehåll från vår partner. Texten är alltså ej skriven av Aftonbladets redaktion.

Publisert:

Följ ämnen i artikeln