Annons

”Vi får in cirka 2000 larm om dagen”

Dygnet runt, 365 dagar om året sitter Sector Alarms operatörer på larmcentralen redo.
I många fall är det ingen fara, ett larm har utlösts av misstag. Men i andra fall är det skarpt läge – och då gäller det att agera direkt.
– Jag minns hur jag sa till kvinnan i telefonen: gå inte in i huset, det är någon där, säger Julia på Sector Alarm.

Strax utanför Göteborgs stadskärna, i ett väl säkrat rum med halvmetertjocka väggar befinner sig Julia. Hon arbetar som Teamleader  på Sector Alarms larmcentral.

För att ta sig in till larmcentralens hjärta måste man först passera en sluss bestående av två rejäla dörrar.

– Den här första dörren kommer vi in genom, men den andra kan endast öppnas från insidan, säger Julia när hon visar vägen in till larmcentralen.

Den andra dörrens öppnas av en kollega och Julia visar runt i larmcentralen.

– Totalt är vi 70 larmoperatörer som arbetar här inne, vi är bemannade dygnet runt, 365 dagar om året.

Tillsammans med sina kollegor är Julia beredd att hjälpa personer vars hemlarm har utlösts.

Julia berättar att det varje dag kommer in cirka 2000 prioriterade larm där orsaken är överfall, inbrott eller brand. Larmoperatörens jobb är att snabbt ta reda på orsaken till larmet, kontakta personen som bor där och avgöra om det krävs ytterligare åtgärder.

– Av de 2000 larm som kommer in per dygn är inte alla skarpa. Så i många fall, som tur är, kan det röra sig om ett brandlarm som lösts ut på grund av matlagning eller andra handhavande misstag. Men vi kontaktar alltid personen som bor på platsen för att se till att allt är under kontroll.

Gäller att hålla fokus när pulsen stiger

Men ibland rör det sig om ett skarpt larm. Något som Julia många gånger varit med och hanterat.

Vid ett arbetspass kom det in ett inbrottslarm. När hon fick upp händelsen på sin datorskärm kunde hon se att det rörde sig en man inne i huset. Hon ringde upp personen som bodde i huset och frågade om hon var hemma. Svaret var nej och direkt förstod Julia att det rörde sig om ett pågående inbrott.

Kvinnan som bodde i huset befann sig på garageinfarten och var på väg hem. Julia instruerade henne att invänta hjälp som var på väg.

– Det blir såklart ett adrenalinpåslag, man känner hur pulsen ökar och ens fokus skärps till max. Jag minns att jag sa till kvinnan: gå inte in i huset det är någon där.

– Jag hade hela tiden kontakt med kvinnan i telefonen och förklarade vad som hände, samtidigt kontaktade mina kollegor väktare och polis som kunde ta sig till platsen och ta ärendet vidare. Vid den här typen av larm känns det verkligen som att man är med och gör skillnad för våra kunder, och det känns otroligt kul.

Annons: Detta är ett annonsinnehåll från vår partner. Texten är alltså ej skriven av Aftonbladets redaktion.

Publisert:

Följ ämnen i artikeln