Annons

Så undviker du kostsamma misstag när du går i pension

Har du några år kvar till pensionen?

Har du koll på hur mycket pengar du kommer att få när det är dags?

Här är misstagen många gör när de ska välja pensionsförvaltare.

Tidigare var det många som valde att gå i pension vid 65. I dag ser situationen lite annorlunda ut. Många svenskar väljer att jobba några år till medan andra lämnar arbetslivet lite tidigare. Oavsett vilket du väljer är det viktigt att se över din pension några år innan det är dags att gå i pension och att undvika de misstag som är lätta att göra.

– Det största misstaget många gör är att de inte ser över sin pension överhuvudtaget. Det är lätt att skjuta på det istället för att ta tag i det tidigare i livet, säger Mia Liblik, vd på Folksam LO Pension.

Inte för sent att flytta dina pengar

Att gå i pension innebär som bekant mindre pengar i plånboken. Men för den som väljer en pensionsförvaltare med god avkastning blir den ekonomiska situationen betydligt bättre än den som har sina pengar hos en förvaltare med sämre avkastning. Det kan tyckas vara en självklarhet för många men tål att upprepas.

Att i god tid se över sin pensionsförvaltare är att föredra men det är faktiskt inte för sent för dig som passerat femtio att flytta din tjänstepension till en annan fondförvaltare.

– När du väl ser över din tjänstepension bör du välja en förvaltare som du känner förtroende för. Du bör noggrant se över vad som ingår i erbjudandet vad gäller exempelvis avgifter och avkastning. Är placeringarna hållbara? Har du själv möjlighet att påverka? säger Mia Liblik, vd på Folksam LO Pension.

Hållbara fonder viktigt

Du som väljer att ha din tjänstepension hos Folksam LO Pension får insyn i bolaget och hur pengarna förvaltas.

– Våra kunder har möjlighet att påverka Folksam LO Pension via förbunden. När vi pratar om schysst pension menar vi att vi har låga avgifter, historiskt god avkastning och enkla lösningar. Vi har också tagit ett hårdare grepp om hållbarhetsfrågor. Det innebär att vi är en aktör som tar hänsyn till mänskliga rättigheter och miljö. Våra kunder vill att vi har extra fokus på jämställdhet, jämlikhet och goda arbetsrättsliga villkor i de fonder där deras pengar placeras, säger Mia Liblik.

Många drömmer om att gå i pension. För andra känns det viktigt att fortsätta arbeta. Oavsett vad, är det tre viktiga val du måste göra.

1. När vill du gå i pension?

Som exempel kan du som går i pension vid 61 års ålder få 25 procent mindre än du skulle få om du väntar tills det att du fyllt 65 år. Du som tillsammans med din arbetsgivare kommit fram till att du ska jobba tills du är 70 år kan få uppemot 30 procent mer utbetalt varje månad.

2. Hur mycket vill du ta ut i pension?

Du behöver inte ta ut hela pensionen på en gång. Du kan exempelvis börja med att ta ut 25 eller 50 procent. Du kan också välja att ta ut hela din allmänna pension och vänta med tjänstepensionen. Du som är intresserad av att ta reda på hur stor din pension blir när du tar ut den vid olika åldrar kan logga in på minpension.se. Här får du en samlad bild av din allmänna pension, tjänstepension och ditt eventuella egna pensionssparande.

3. Hur vill du avsluta ditt arbetsliv?

Vill du sluta ditt arbete tvärt eller successivt trappa ned? Tänk igenom det och diskutera vad du kommit fram till tillsammans med din arbetsgivare. En ekonomisk metod som till exempel fungerar bra för många är att arbeta halvtid mellan 61 och 65 och ta ut 25 procent av pensionen för att fortsätta på samma sätt något år efter att man fyllt 65. Men det är viktigt att du ser över din egen situation och funderar hur just du vill ha det.

Det lönar sig att börja tänka på det här med pension i god tid.

Annons: Detta är ett annonsinnehåll från vår partner. Texten är alltså ej skriven av Aftonbladets redaktion.

Publisert:

Följ ämnen i artikeln