Annons

Så mycket tjänar banken på ditt bolån

Bankerna har rekordhöga marginaler på bolån.

År 2009, efter finanskrisen, låg de på 0,2 procent. I dag ligger marginalen på 1,71 procent.

Det är lätt att tro att dagens låga boräntor gör att bankerna inte tjänar så mycket på att låna ut till oss. Men så är inte fallet. De tjänar mer än någonsin vilket även bankernas rapporter visar med ett räntenetto som ökar.

Enligt Villaägarna tjänar bankerna på alla bolån där räntan är över 0,5 procent. Beräkningar visar på att bankerna tjänar runt 10 000 kronor per år på ett bostadslån på en miljon med en ränta på 1,5 procent.

Så varför är vi så många som låter bankerna tjäna ännu mer på våra lån genom att inte förhandla?

– Jag tror att det finns framförallt tre anledningar: Vi tycker att det låter jobbigt och svårt att förhandla med banken, vi tror inte att vi kan spara så mycket och har vi en gång förhandlat tror vi att det räcker, säger Christina Söderberg, sparekonom på Compricer.

– Men detta är fel. Det är inte jobbigt. Vi kan spara massor. Och vi måste göra det en gång om året eftersom ränterabatten du får från banken oftast bara gäller ett år, fortsätter hon.

EXTERN LÄNK:
Har du frågor kring hur du kan omförhandla ditt lån, teckna nytt bolån eller byta bank? MittBolån hjälper dig!

Några timmar kan spara dig tusentals kronor

I dag ligger bankernas listränta på runt 2 procent. Och genomsnittsräntan, den ränta som bankerna i genomsnitt faktiskt lånar ut till, ligger på runt 1,50 procent. För ett tremiljonerslån blir din ränta enligt följande:
2 procent på 3 miljoner = 60 000 kronor i ränteutgifter. Men ränteavdraget på 30 procent så betalar du 42 000 kronor i räntor till banken varje år.
1,5 procent på 3 miljoner = 45 000 kronor i ränteutgifter. Med ränteavdraget på 30 procent så betalar du alltså 31 500 kronor i räntor till banken varje år.

Några timmars insats varje år kan alltså ge dig en besparing på 10 500 kronor. Per år.
Gör så här för att sänka din boränta:
Ställ samman din ekonomi: Dina inkomster, dina lån och värdet på din bostad och se över bankernas genomsnittsräntor
Kontakta minst tre banker och fråga vilken ränta de kan ge dig utifrån dina förutsättningar. Gå inte enbart till storbankerna – ofta har de mindre bankerna bra ränteerbjudanden. Kontakta din nuvarande bank och fråga om de kan matcha de andra bankernas erbjudande. Om de är långt ifrån – byt bank!
Skriv in i kalendern när ränterabatten du får går ut – och en påminnelse två månader innan så du hinner förhandla om innan du åker upp på listräntan.
EXTERN LÄNK:

Se vilka räntor bankerna kan erbjuda dig – jämför på MittBolån!

Annons: Detta är ett annonsinnehåll från vår partner. Texten är alltså ej skriven av Aftonbladets redaktion.

Publisert:

Följ ämnen i artikeln