Annons

Pressade boräntor med nya uppstickare

Få har nog missat senaste tidens media runt uppstickare på bolånemarknaden – nya aktörer som erbjuder lägre boränta än storbankerna.

Hur ska man tänka?

Här är Christina Söderbergs, sparekonom på Compricer, tankar kring boräntor.

Äntligen, tänker jag, hårdnar konkurrensen för storbankerna. Deras marginaler har ökat rejält de senaste åren. De har, och kommer att ha kvar, de flesta av oss som bolånekunder även framöver. Men uppstickarna som pressar räntorna borde inte kunna gå dem förbi. Jag är övertygad om att alla som förmedlar bolån idag har fullt fokus på uppstickarna.

Inte för alla?

Bolaget som lanserades förra veckan erbjuder en låg ränta för de som redan har ett lån och flyttar det till dem – och binder på tre år. En av storbankerna erbjuder en bra ränta på 6 års bundna lån och en annan bank erbjuder lån till alla med en belåning på max 65 procent. För att nämna några av de nya aktörerna eller erbjudanden som finns.

Så för oss som inte passar in i någon av målgrupperna ovan? Kan även vi ”tjäna” något på den tuffare konkurrensen? Det tror jag. Med så många uppstickare som kan erbjuda bra räntor så måste storbankerna ”skärpa till sig”. I förlängningen borde detta även påverka alla de som har sina lån hos storbanken.

EXTERN LÄNK

Se vilka räntor bankerna kan erbjuda dig – jämför här!

4 frågor och svar till en lägre ränta:

1. Vad ska jag göra när ränterabatten på mitt bolån går ut?

Ofta har man sin ränterabatt i ett år och när den går ut bör du kontakta ett flertal banker/institut innan du går med på din nya ränta. Nu om någonsin borde det gå att få en bra ränta.

2. Om jag inte orkar förhandla själv?

Mittbolån har just nu många bra ränteerbjudanden från deras partners. Tjänsten är kostnadsfri och inte bindande.

3. Ska jag binda eller inte?

Det är troligt att vi kommer att ha en låg boränta en lång tid framöver. Rörlig ränta ger dig friheten att kunna flytta utan att riskera att drabbas av ränteskillnadsersättning och du kan byta bank när du vill. Om du däremot vet att du kommer att bo kvar under bindningstiden och får ett riktigt bra ränteerbjudande på ett bundet lån så finns det inget som säger att du inte kan binda nu.

4. Finns det någon fara med att hoppa på nya aktörer?

Som alltid är det viktigt att du läser villkoren noggrant när du ingår ett avtal. Ställ alla frågor du har till banken/institutionen så att du vet precis vad som gäller som till exempel: Hur lång tid har du din ränterabatt och vad händer efter bindningstidens slut?

EXTERN LÄNK

Se vilka räntor bankerna kan erbjuda dig – jämför här!

Annons: Detta är ett annonsinnehåll från vår partner. Texten är alltså ej skriven av Aftonbladets redaktion.

Publisert:

Följ ämnen i artikeln