Annons

Lider du också av blödande tandkött?

Var tredje svensk lider av blödande tandkött.

Men en klar majoritet gör inget åt det – något som kan leda till betydligt värre problem.

– Det är bedrövligt, säger övertandläkare Per Ramberg.

Spottar du blod när du borstar tänderna? Det är en varningssignal som du bör ta på allvar. Det tyder nämligen på att allt inte står rätt till i din mun.

Blödande tandkött är ett tidigt tecken på tandköttsinflammation – som i värsta fall kan leda till tandlossning.

Problemet är väl utbrett i Sverige. En ny stor undersökning från läkemedelsföretaget GSK visar att var tredje svensk besväras av blödande tandkött – men bara 17 procent av de drabbade gör något åt det.

– Blödande tandkött är mycket vanligt. Alla människor har något litet inflammerat område, hur utbrett det är i munnen varierar däremot, säger Per Ramberg, övertandläkare och docent.

Anledningen till att så få gör något åt tror han beror på att de flesta inte har fler symptom.

– De flesta får ingen tandvärk och det behöver inte synas. Få vet dessutom om vilka problem blödande tandkött kan leda till.

Tio procent riskerar tandlossning

Orsaken till blödande tandkött är i de allra flesta fall dålig munhygien. Om bakterierna som finns i munnen inte tas bort från tänderna regelbundet bildas ett mellanrum mellan tänderna och ditt tandkött, det skapas små "fickor" som är en idealisk grogrund för bakterier. Över tiden kan dessa tandköttsfickor bli djupare. Detta tillstånd leder slutligen till att intilliggande ben och bindväv – som har till uppgift att stödja och skydda dina tänder – bryts ner. Ett symptom på detta är just blod när du borstar tänderna.

EXTERN LÄNK:

Testa dig själv: Hur mår ditt tandkött?

– Bakterier trivs väldigt bra i tandköttskanten. Tar man inte bort dem regelbundet genom att borsta och använda tandtråd mellan tänderna skapas en inflammation, som kan ge blödningar.

Ett friskt tandkött blöder inte. Om det blöder kan det vara ett tecken på att du lider av tandköttsinflammation.

– Det är ytterst viktigt att sköta sin munhygien och få stopp på blödningar och det inflammerade tandköttet. Annars kan det kan leda till tandlossning, alltså att tanden blir lös och lossnar. Många går runt och har odiagnostiserad tandköttsinflammation. Det är bedrövligt, säger Per Ramberg.

Han påpekar att man ska ta detta på stort allvar.

– Tio procent riskerar att förlora en eller flera tänder på grund av tandlossning. Många tror att om man är frisk och inte röker kan man inte drabbas, men det kan man visst.

Ny tandkrämsinnovation

Det absolut viktigaste för att motverka blödande tandkött, tandköttsinflammation och tandlossning är att sköta sin munhygien noggrant.

– Borsta tänderna två gånger per dag och vara noga med att rengöra utrymmet mellan tänderna med tandtråd eller mellanrumsborste en gång varje dag.

– Munhygienen är extremt viktig. Ju tidigare man behandlar, desto bättre. Risken för att underliggande käkben och tandfästet påverkas blir större och större med tiden. Problemen arbetar sig neråt och förstör vävnaden.

Per Ramberg påpekar att ett problem är att man kanske undviker att borsta om man har blödande tandkött, eftersom man tror att det blev värre.

– Men det fungerar inte så, man måste borsta tänderna för att få bort problemet.

Ett annat tips är att välja en tandkräm som motverkar blödande tandkött. Den nya tandkrämsinnovationen parodontax gör tandborstningen mer effektiv för de som besväras av blödande tandkött eller ligger i riskzonen att få problem och kan ersätta din vanliga tandkräm.

Så hur fungerar den?

Tandkrämen parodontax innehåller små partiklar av natriumbikarbonat som bryter sönder det hårda lagret av bakterier och gör rengöringen mycket mer effektiv. Använder man paradontax två gånger om dagen ger det starkare tänder, friskare tandkött och en fräsch andedräkt. I jämförelse med vanliga tandkrämer avlägsnar den plack fyra gånger så effektivt*.

EXTERN LÄNK:

Testa dig själv: Hur mår ditt tandkött?

*efter en professionell rengöring och borstning två gånger dagligen.

Trademarks are owned by or licensed to the GSK group of companies.

CHSE/CHCSYL/0027/17

Annons: Detta är ett annonsinnehåll från vår partner. Texten är alltså ej skriven av Aftonbladets redaktion.

Publisert:

Följ ämnen i artikeln