Annons

Slut på bråk om skärmtid - spelet som hyllas av föräldrar

POIO

Diskussioner om skärmtid är något som många småbarnsföräldrar säkert känner igen. Grundarna till lässpelet Poio vill att skärmtid ska bli kvalitetstid.

– Barnen blev nästan lite lurade till att läsa, säger Mette Falnæs, vars barn haft stor nytta av lässpelet.

Teknikutvecklingen går framåt i ett rasande tempo och blir en allt viktigare komponent i vår vardag. Men många föräldrar känner en oro över att deras barn spenderar för mycket tid framför skärmen och inte tillräckligt mycket tid ute i ”verkligheten”. Men istället för att begränsa barnens skärmtid valde Daniel Senn, grundaren av appen Poio, att fokusera på innehållet. Ett spel som barn tycker är kul och som samtidigt lär ut läsförståelse.

– Vi på Poio har en positiv och optimistisk syn på teknologi och strävar efter att skapa intressanta, kvalitativa och nyskapande lösningar för lek och inlärning, på barns villkor, säger Daniel Senn.

EXTERN LÄNK

Ladda ned lässpelet Poio i Appstore

Ladda ned lässpelet Poio i GooglePlay

Uppskattas av både barn och vuxna

Mette Falnæs är mamma till tvillingarna Alva och Even, 8 år, och hon hade länge letat efter en app eller ett spel som skulle ge barnen något mer än endast underhållning. Att man skulle lära sig något.

– Vi hade tidigare testat olika appar och spel, eftersom jag tyckte att barnen skulle göra någonting lärorikt när de spenderade tid med surfplattan, men barnen blev snabbt uttråkade, säger Mette Falnæs.

När tvillingarna fick testa lässpelet Poio märkte Mette snabbt en skillnad.

– Barnen blev nästan lite lurade till att läsa. När spelet var avklarat fick vi hem en fysisk bok med berättelsen som hade skapats i spelet. Det var fantastiskt att se hur Even direkt satte sig med boken och hur han kände igen karaktärerna från spelet. Och Alva kom springandes och sa: ”Mamma mamma, det är jag som har skrivit den här boken!”, berättar Mette.

Hjälper barnen att knäcka läskoden

Lässpelet Poio går ut på att barnen ska samla på sig bokstäver och ord. Utmaningarna barnen möter längs vägen är uppbyggda efter beprövad pedagogik. Det lekfulla tillvägagångssättet skapar motivation och ger möjlighet till repetition. Poio testar barnet kontinuerligt utan att barnet störs i spelet. Rapporter sänds till dig som förälder så att du kan följa barnets framsteg och få en överblick över vilka ljud och ord barnet övat på.

– Att lära sig läsa tar olika lång tid för alla barn, därför anpassar sig spelet efter barnets nivå och blir lärorikt och givande oavsett vilken läsnivå man befinner sig på, säger Daniel Senn.

Poio har redan gjort succé i Norge med över 30 000 användare. Sedan lanseringen i Sverige den 12 juni 2018 har lässpelet redan seglat upp på topplistan över mest nedladdade appar.

EXTERN LÄNK

Ladda ned lässpelet Poio i Appstore

Ladda ned lässpelet Poio i GooglePlay

Annons: Detta är en annons från vår partner, den är inte skriven av journalisterna på Aftonbladet:s redaktion.
Innehållet behöver inte nödvändigtvis reflektera Aftonbladet-redaktionens åsikter.