Annons

Här är tipsen för ett lärorikt sommarlov

POIO

Att ägna sommarlovet åt hopp och lek är en självklarhet.

Men du som förälder kan faktiskt kombinera nytta med nöje för dina barn – till exempel genom aktiviteter som bidrar till barnets läskunskaper.

Att lära sig läsa behöver inte betyda att man sitter med näsan i en bok och försöker ljuda fram bokstav för bokstav. Du kan enkelt motivera barn att lära sig läsa genom lek. Poio är en app där barn på ett lekfullt och roligt sätt kan lära sig att knäcka läskoden.

Att lära sig läsa på ett lekfullt sätt är något som lyfts fram av flera pedagoger, bland annat specialpedagogen Anna Wassenius.

– För att väcka intresse för läsning är det viktigt att göra något som barnen tycker är roligt och motiverande, säger Anna Wassenius.

EXTERN LÄNK

  Läs mer om lässpelet Poio och hur barnen kan knäcka läskoden

Träna läsning i sommar

Under sommarlovet, när man har mer tid som förälder, kan det vara bra att hitta nya och roliga sätt att öva läsning på. Det går nämligen att träna överallt, på stranden, på resan i lekparken och hemma. Här kommer tre enkla tips på aktiviteter du kan göra med barnen i sommar.

1. Samla på ord.

I appen får barnen hjälpa ”läslingar”, som karaktärerna i spelet kallas, att samla in bokstäver. Varför inte göra det i verkligheten med dina barn? Låt barnet leka Otto som ska samla in bokstaven o från olika objekt, som ”Soffa”, ”Bord”, ”Morot”.

2. Gör det till en tävling.

Har du fler än ett barn, eller vill du vara med och leka själv? Varför inte arrangera en skattjakt där alla barn får en lista med bokstäver. Den som först lyckas samla in saker som börjar på bokstäverna vinner. Leken går att variera beroende på var ni är. Ta en bokstav i taget i alfabetet och se hur många saker ni hittar tillsammans. Går det att hitta något på u i skogen? Det går givetvis att att ta vilken bokstav eller ställe som helst.

3. Använd appen på resan.

Sommarlov innebär för många familjer tid tillsammans i bilen, på tåget eller på flyget. Låt barnen spela lässpelet Poio när ni är på resande fot. Kanske kan barnen börja läsa vägskyltarna?

Lek som motivation

Att använda sig av lek och spel som verktyg är något grundaren av Poio, Daniel Senn, lagt stor vikt vid.

– Vi har stor tilltro till lek som ett sätt att närma sig läsning, kan förebygga lässvårigheter och istället ge ökad läslust. Vi tar barns energi och humor på allvar och skapar inlärningslekar som de blir nyfikna på och vill bemästra. Tydliga mål och ett tempo utifrån deras egen progression, gör att leken blir meningsfull för dem att upprepa och därmed ökar förutsättningarna för inlärning, säger Daniel Senn.

Även specialpedagog Anna Wassenius stämmer in med Daniel Senn:s vision.

– För att väcka intresse för läsning är det viktigt att göra något som barnen tycker är roligt och motiverande. I Poio är det ingen som säger att något är rätt eller fel. I en bok kommer man inte vidare om man gör fel och inte förstår ordet, och många ger upp. I Poio får de chans att gå vidare ändå, och till slut lyckas de med att lösa uppdragen, säger hon.

EXTERN LÄNK

  Ladda ned lässpelet Poio idag och låt dina barn knäcka läskoden!

Annons: Detta är en annons från vår partner, den är inte skriven av journalisterna på Aftonbladet:s redaktion.
Innehållet behöver inte nödvändigtvis reflektera Aftonbladet-redaktionens åsikter.