Annons

”Sätt en positiv känsla till inlärning tidigt i livet”

POIO

Sommarlovet börjar lida mot sitt slut och snart kommer tusentals barn ta sitt första steg in i skolvärlden. Du kan redan nu hjälpa ditt barn på traven genom att träna läsning och skapa en positiv inställning till lärande.

Du känner säkert igen rädslan av att misslyckas. Det kan ha varit inför ett stort prov, en viktig uppgift på jobbet eller den där gången du prövade något för första gången.

Rädslan för att misslyckas är en del av oss människor och den drabbar såväl vuxna som barn.

EXTERN LÄNK

Läs mer om lässpelet Poio och hur barnen kan knäcka läskoden!

Att lära sig läsa är ett stort steg. Det är lika nytt för alla och det är inte helt ovanligt att man som barn tvingas läsa högt inför hela klassen – något som kan skapa en rädsla hos barn. Läsning är bland det första man lär sig i skolan och det lägger grunden för att fortsätta lära sig nya saker.

– Men det som vi ofta glömmer, och som jag tycker är väldigt viktigt, är att sätta en positiv känsla till inlärning så tidigt som möjligt, säger Ingrid Somdal-Åmodt Vinje, Specialpedagog.

Viktigt med motivation

Ingrid Somdal-Åmodt Vinje menar att upplevelsen av den första läroprocessen kan påverka resten av studentlivet. Får man en negativ inställning till lärande där det känns omotiverande och kämpigt för barnen, finns risken att man tar med sig den känslan resten av skoltiden. Men om man istället upplever inlärning som något roligt, spännande och tryggt blir man mer motiverad till att fortsätta lära sig nya saker.

Börja träna innan första skoldagen

Du kan enkelt skapa en positiv upplevelse till läsning innan första skoldagen.

Poio är lässpelet som hjälper barn att knäcka läskoden på ett lekfullt sätt.

Genom att kombinera pedagogik med teknologi och lek möter Poio barnen på deras spelplan. Barnen får möjlighet att utforska en värld full av äventyr där man själv styr tempot och lär längs vägen. Övningarna är väl integrerade i spelet och barnen får känslan av att bara spela och ha kul, medan de i själva verket lär sig bokstävernas former, ljud och sätter samman dem till ord.

– Läsning är nyckeln till allt, om man har kommit över den tröskeln blir skolan så mycket enklare. Känslan av att kunna läsa sig till saker tidigt i livet tror jag också är viktig, säger Marcus Engström som nyligen har introducerat Poio för sin son som ska börja förskoleklass till hösten.

EXTERN LÄNK

Ladda ned lässpelet Poio idag och låt dina barn knäcka läskoden!

Annons: Detta är en annons från vår partner, den är inte skriven av journalisterna på Aftonbladets redaktion.
Innehållet behöver inte nödvändigtvis reflektera Aftonbladet-redaktionens åsikter.