Säg som det är, S – ni vill avskaffa friskolor

Replik vinstjakten i skolorna

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2018-01-16

Skolföretagen riskerar att slås ut av hårda ekonomiska krav, skriver debattören i en replik om friskolor.

DEBATT. Målet är inte att vrida tillbaka klockan tillbaka till 1980-talets monopol, och små idéburna friskolor ska inte angripas. Det hävdar Ardalan Shekarabi och Anna Ekström från regeringen, tillsammans med Therese Guovelin från LO. Den som förmår läsa mellan de snömosiga raderna inser dock snabbt att det är precis tvärtom.

För det första: det så kallade vinsttak som regeringen vill införa innebär att det blir svårt för nya skolor att få lån, och omöjligt att spara i ladorna.
De kommer alltså att kvävas till döds av regeringens ekonomiska krav.

För det andra: de ideella aktörer som inte påverkas av själva vinststoppet ska, enligt en lagrådsremiss som regeringen beslutade om i förra veckan, underställas ett flummigt ”lämplighetskrav” (utöver den rimliga prövning som redan görs) och som kommer att missgynna små skolföretag som saknar de stora aktörernas resurser. Detta ursäktar regeringen med att en tuffare granskning av aktiebolagen kan driva kriminella att driva skolor i föreningsform.
Exakt varför den organiserade brottsligheten skulle börja driva ideella skolor förklaras givetvis inte. Det är ett uppenbart svepskäl för att få attackera alla fristående skolor.

Regeringen och LO (som inte ens organiserar lärare) försöker alltså smyga igenom en dubbelsmocka.
De skolföretag som redan finns ska nackas med omöjliga ekonomiska krav, medan de små nytänkarna stängs ner med byråkratiska gummiparagrafer.
På andra sidan dessa beslut väntar en dyster framtid för de i dagsläget 340 000 barn som går i fristående skolor och förskolor. Oavsett om deras skolor drivs av större företag, mindre företag eller ideella organisationer.

S, MP och LO kommer aldrig att säga detta rakt ut. Friskolorna är för många, för framgångsrika och för populära för att kunna stoppas med ett enda hugg. I stället använder regeringen tusen nålstick.
Skälet kan inte vara annat än att regeringen, tvärtemot vad som sägs, vill få bort både friskolor och skolval – och återskapa 1980-talets monopol.

Men valåret 2018 har både väljare och opposition alla möjligheter att stoppa galenskapen.


Johan Ingerö, ansvarig för välfärdspolitiska frågor, tankesmedjan Timbro


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– följ Aftonbladet Debatt på Facebook.