Vi slänger var tredje kopp kaffe i slasken

Debattören: Sluta slösa – klimatförändringar gör att kaffet är hotat

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2018-01-18

Att hälla ut en tredjedel av det omsorgsfullt odlade kaffet är ett rent slöseri. Så drick upp ditt kaffe – och bidra till att rädda det, skriver Lars Appelqvist.

DEBATT. För de allra flesta av oss är kaffe en självklar njutning i vardagen. Men var tredje kopp går till spillo – rakt ut i avloppet. Det är ett slöseri som många svenska kaffedrickare inte reflekterar över.
Vi häller ut kaffeslatten utan att tänka mer på det – men faktum är att den lilla slatten är del av ett omfattande matsvinn som får långtgående konsekvenser för vår planet. Matavfall uppkommer i hela livsmedelskedjan och innebär att miljöbelastningen från livsmedelsproduktionens blir onödigt stor.

Hela 82 procent av svenskarna dricker kaffe, visar en ny Sifoundersökning. Vi dricker också mycket kaffe, mer än tre koppar per dag i genomsnitt. Tyvärr häller vi också ut mycket kaffe hemma i vasken, mer än 300 miljoner liter per år. Det innebär att svensken i genomsnitt slänger minst en kopp kaffe om dagen – eller var tredje kopp.

Det är något som svenska kaffedrickare sällan reflekterar över. Sifoundersökningen som vi nyligen genomförde visar att bara tre av tio kaffedrickare alltid tänker på att minimera mängden kaffe de häller ut.
Samtidigt hotas vårt älskade kaffe av klimatförändringar. Kaffeproduktionen riskerar att halveras till år 2050 om vi inte lyckas hejda utvecklingen. När vädret växlar snabbare blir skördarna mer osäkra. Sämre förutsättningar innebär att allt färre unga människor väljer att försörja sig som kaffeodlare. På sikt innebär det att vi inte kan ta kaffet för givet.

Att odla riktigt gott kaffe kräver stora resurser och rätt klimat. Den mest omtyckta kaffearten, arabica, trivs bäst där det är milt. I tropikerna innebär det att kaffeodlarna behöver komma upp en bit i bergen. Där plockas kaffebönorna för hand, torkas och transporteras ner längs stigar och branta sluttningar. Därefter fraktas de långt för att kunna rostas, malas och bryggas – och till slut bli till gott kaffe i din kopp. För bara en kopp krävs det ungefär 64 bönor.

Allt fler konsumenter väljer ekologiska och rättvisemärkta produkter. Det gäller även kaffe. Och det är viktigt: För att hejda klimatförändringarna och ge en ny generation kaffeodlare en rimlig chans att försörja sig behöver efterfrågan på riktigt hållbart kaffe fortsätta öka.

Det du också kan göra är att dra ner på den helt onödiga konsumtionen. Att hälla ut en tredjedel av det omsorgsfullt odlade kaffe som vi brygger är ett rent slöseri. Så drick upp ditt kaffe – och bidra till att rädda det.


Lars Appelqvist, vd Löfbergs


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Följ ämnen i artikeln