Väljarna straffar slösande politiker

Debattören: Återinför tjänstemannaansvar

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Johan Gustafsson, Slöseriombudsmannen, Skattebetalarnas förening, menar att politiker som slösar straffas på valdagen.

Foto: Riksbanken

Svenska folket har röstat. Vi vet ännu inte vilka som bildar regering, men en slutsats man kan dra är att väljarna bryr sig om hur politikerna hanterar deras skattepengar. Många faktorer påverkar självklart hur vi röstar, men det finns ett mönster där skandaler och slöseri leder till röstsplittring i kommuner där politikerna inte håller i skattebetalarnas pengar.

Politiker som slösar straffas på valdagen oavsett partifärg.

Låt mig ge er några exempel från årets valrörelse:

Linköping ska inte bara bygga Sveriges dyraste simhall, ett kommunalt filmcenter och en ny multisportarena, fast man redan har fin ishall och fotbollsarena.

Man har också fattat beslut om en kommunal elcykelpool, trots att intresset bland kommuninvånarna var minst sagt svalt. De styrande socialdemokraterna backade 4,9 procent i kommunvalet.

Luleå har inlett ett samarbete med Austin och öppnat upp ett kontor i staden. Det är säkert kul för kommunpamparna att hänga i Texas, men det sticker såklart i ögonen på väljarna.

Kommunen var också med och delfinansierade klimatångestterapi för 21 ”koldioxidbantare”. Socialdemokraterna slår bottenrekord i Luleå och backade med 11,3 procent.

I Söderhamn la kommunen 140 000 kronor som var öronmärkta för integration på att köpa in så kallade öronmätare som 60 nyanlända skulle använda under 12 veckor för att uppnå sina drömmar och få kunskap om sin inre balans.

Söderhamn har högre skatt än de flesta kommuner och det är inte konstigt att väljarna blir förbannade när politikerna använder deras skattepengar på strunt. Socialdemokraterna backade nio procent.

Turerna kring Nya Karolinska i Solna är så många att de flesta nog tappat räkningen. Tio gånger dyrare än likvärdiga tyska toppsjukhus, skenande konsultkostnader utan specifikationer och dyra modifieringar när bygget väl var klart är bara några exempel. Moderaterna backade med 5,9 procent i Stockholms län.

I Göteborg slog Socialdemokraterna precis som i förra valet nya bottenrekord med 20,4 procent efter en mandatperiod präglad av fusk, skandaler och slöseri med allt från vidlyftigt kommunalt resande och livstidsanställda konstverk till kamelfarmer och misslyckade biogasprojekt.

Många hade nog räknat med större tapp för de styrande, väljarna straffade moderaterna ännu hårdare efter att man slöt upp kring bygget av Västlänken och införandet av trängselskatt.

Politiker, ni borde inte vara förvånade. Det finns ett stort engagemang emot slöseri. Slöseriombudsmannen har över 90 000 följare på Facebook och nådde under valrörelsen fler väljare på nätet än många riksdagspartier. Kampen mot slöseri är en folkrörelse och det trillar in nya tips varje dag.

Snart har Sverige en ny regering och en av de första reformer som en ny regering borde genomföra är ett återinfört tjänstemannaansvar.

Det räcker inte att väljarna utkräver ansvar i val vart fjärde år, våra makthavare måste kunna ställas till svars även mellan valen. I våras ställde sig samtliga riksdagspartier bakom ett utvidgat straffrättsligt ansvar för tjänstemän.
Nu är det upp till regeringen att agera.

Samtidigt får man väl hoppas att de politiker som svenska folket nu har valt har lärt sig en läxa och att Gustav Möllers ord blir ett motto för våra nyvalda:
”Varje förslösad skattekrona är en stöld från folket”.


Johan Gustafsson, Slöseriombudsmannen, Skattebetalarnas förening.


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

LÄS OCKSÅ

DEBATT. Mer resurser löser inte alla problem, politiker

LÄS OCKSÅ

DEBATT. Våra skattepengar ska inte göda extremism

LÄS OCKSÅ

DEBATT. Tro inte att kampen mot vinsterna är över

LÄS OCKSÅ

DEBATT. MP slösar bort pengar på fel miljösatsningar

LÄS OCKSÅ

Valresultatet klart – L knep sista mandatet

Publisert: