Ni sprider myten att OS inte kostar

Replik från Christer Wohlin om ett OS i Sverige 2026

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2019-01-07

Jag blir bedrövad av ert helt okritiska ”OS-kramande”. Jag hade förväntat mig mer av er, skriver Christer Wohlin.

REPLIK. Om politiker fattar kloka realistiska beslut och vi slipper OS i Sverige kan en knatte om sju år i Norrtulls SK (där 1 000 ungar i dag delar på tre planer) och andra klubbar på Norrmalm kanske få fler träningsytor i närområdet.

Då kan det kanske byggas fler inomhushallar för basket, handboll, innebandyn med mera så att ungdomar ska slippa träna och tävla efter klockan 20.00 på vardagar. Då kanske kommunerna kan spola upp isar när det är tillräckligt kallt. Då kanske idrottsutövandet blir mer jämställt.

Då, om sju år, kan drygt 1 000 miljoner, som kommuner inte investerat i OS-anläggningar, användas till alla de som mest idrottar för att det är roligt. För de som inte lever på sin idrott.

Av någon anledning så tycker idrottarna som undertecknat debattartikeln att kostnaderna för ”yttre säkerhet” på ca 7 000 miljoner och som vi vanliga medborgare ska betala är en självklarhet. OS-budgeten är med alla sina fel och oförklarliga siffror, på 13 100 miljoner.

Alltså en totalkostnad på 20 000 miljoner. Med 3 650 deltagare kostar ett extra tävlingstillfälle för en elitidrottare 5,5 miljoner per person. Detta är orimligt!

Hur ett OS i Stockholm kan skapa fred är svårt att förstå. Deltagarna i OS träffar och tävlar mot varandra i massor av tävlingar varje år. Så varför är fredsarbetet i OS unikt?

Om sju år ”kan vi eventuellt se internationella idrottare från alla världens hörn”, skriver debattörernamen det blir i tv för de allra flesta av oss som inte är OS-ambassadörer. Om vi ska se tävlingarna på plats i Stockholm får vi betala i genomsnitt mellan 1 000–1 500 kr per biljett. Detta baserat på priserna i Vancouver 2010.

Ni sprider myten om att det inte finns krav på ny infrastruktur.

En skridsko- och en skid/skidskytteanläggning måste byggas för ett OS i Stockholm. Stockholm stads utredning säger att kostnaden är cirka 1 000 miljoner plus kostnad för marken, detaljplaneringen, p-ytor och så vidare. Räknas detta inte till infrastruktur? Vilka, om inte skattebetalarna, är det som ska betala?

Om ni inte förväntar er några bidrag eller ekonomiska garantier så varför tjatar ni om att Stockholm ska vara positiva? Gör som alla andra idrottsorganisationer gjort vid internationella tävlingar hyr anläggningar och betala för markupplåtelsen. Enl IOK:s kontrakt (HCC) så ska OGOC (organistationskommittén) svara för budget och underskott.  SOK och Parasport är ju friskrivna från detta ansvar. Vilka exakt ska garantera underskotten?

Jag är själv ”idrottsnörd” och har alltid glatt mig åt era respektive idrottsliga framgångar på hög nivå. Men jag blir bedrövad av ert helt okritiska ”OS-kramande”. Jag hade förväntat mig mer av er.

OS-formatet är otidsenligt i dag. Obsolet. Länderna i IOK borde besluta om att permanenta OS-tävlingarna i X antal år till en plats där allt redan finns på plats. Då skulle kostnaderna kanske kunna bli acceptabla.

Tiden för nuvarande OS-format har gått ut!


Christer Wohlin, fd klubbdirektör Alvik Basket, förbundsdirektör Basketbollförbundet, vd för sponsringskonsult- och eventföretaget Sponsor Service ASA. Idrottsledare i klubb på gräsrotsnivå, elitklubbar i basket och fotboll, specialdistriktsförbund och specialförbund. Idrottsutövare.


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Artikeln är en replik. Läs hela debatten här: