Månggifte i Sverige – ni måste se förtrycket

Debattören: Exemplen den senaste tiden visar att svenskar inte förstår

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2017-10-12

Polygami innebär i första hand att man och kvinna är inte lika värda, mannen kan gifta sig med fyra kvinnor eller fler, men kvinnan kan riskera sitt liv om hon tänker på att göra detsamma, skriver Faisa Maxamed.

DEBATT. Den senaste tiden har det i media förekommit flera artiklar om polygami (månggifte). Först var det nyheten om mannen som med kommunens goda minne hade flera fruar i en förort i Stockholm. Sedan var det avslöjandet om försäljningen av en barnbok på bokmässan i Göteborg med namnet ”Farfar har fyra fruar”, en bok som sedan dess har dragits tillbaka av författaren.

I den efterföljande debatten är det flera saker som har upprört mig. Inte minst att det blev så tydligt att de som försvarade företeelserna inte tycks ha en aning om vad polygami egentligen innebär.

Innan jag berättar detta vill jag att du ska tänka på vad du själv har för värderingar om mänskliga rättigheter och barns rättigheter samt din syn på kvinnor.

Polygami innebär att en man får gifta sig med mer än en fru, vilket är olagligt i Sverige. Men jag vill också berätta för er vad polygami innebär för många kvinnor och barn i de länder som tillåter månggifte. Vi som är utbildade kvinnor och kommer från dessa länder anser inte att det är religionen som förespråkar månggifte, utan att det är en patriarkal tolkning.

Polygami innebär i första hand att man och kvinna är inte lika värda, mannen kan gifta sig med fyra kvinnor eller fler, men kvinnan kan riskera sitt liv om hon tänker på att göra detsamma.

I verkligheten innebär polygami till exempel att en 60-årig man som reser på semester till sitt hemland kan välja att gifta sig med en 20-årig kvinna från en fattig familj mot hennes vilja – det vill säga ett tvångsäktenskap.

Det innebär också att fruar i polygama äktenskap här i Sverige inte vågar protestera eller säga någonting för att de är rädda för skam och att stängas ute från sina familjer och kollektiva samhällen. Ibland är de även utsatta för våld.

Och det betyder också att många barn, läs flickor, kan bli bortgifta i barnäktenskap med därpå följande våldtäkt.

I våra hemländer kämpar kvinnor mot polygami. Det är därför helt oförsvarligt att man kan sprida stereotyper om denna patriarkala sedvänja genom till exempel barnböcker i Sverige.

Polygami är diskriminerande, vilket är något som vi i Sverige annars säger oss motverka. Dessutom är det att osynliggöra alla oss kvinnor som kämpar för våra rättigheter.

Nu undrar jag om ni fortfarande vill försvara polygami? I så fall behöver vi först diskutera grundvärderingar i våra gemensamma mänskliga rättigheter och i vår lagstiftning.


Faisa Maxamed, medlem i Vänsterpartiet Örebro


Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.