För Tele2 är förövarna viktigare än barnen

Debattörerna: Operatören kapar polisens möjligheter att hitta de som kontaktar barn på nätet

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2018-06-29

Tele2:s hållning att varna för att barn kan utsättas av förövare på nätet är motsägelsefull när man samtidigt går längst av alla operatörer för att skydda potentiella förövares identitet, skriver debattörerna. Chatrine Rudström är inte med i bild.

DEBATT. Som operativ åklagare blir man härdad. Det ligger i sakens natur. Men häromdagen var vi flera som satte morgonkaffet i luftstrupen.

Tele2 är en av Sveriges största operatörer. Enligt en annons som publicerades i Aftonbladet har Tele2 för andra året i rad beställt en undersökning av Novus: Barn och Internet 2018.

Vart femte barn i denna undersökning har uppgett att de kontaktats av okända vuxna på internet, och en av tio uppger att de chattat med okända vuxna.

Med anledning av undersökningen uttalar Tele2s kommunikationsdirektör Viktor Wallström att det måste ske ett aktivt arbete på bred front för att livet på nätet ska vara en så trygg plats som möjligt för våra barn och att operatörerna har en nyckelroll i det sammanhanget. Han uppger vidare att Tele2 arbetar med att göra internet till en säkrare plats för barn.

Resultatet av undersökningen torde inte förvåna någon. Barns utsatthet på nätet är inte längre en varning, utan en verklighet.

För oss som arbetar med sexuella övergrepp mot barn via nätet blir det tydligt att Tele2:s hållning är motsägelsefull. Frågan vi ställer oss är varför man gör så stor sak av att peka på problemet – men samtidigt avstår från att hjälpa till med lösningen?

Vår utgångspunkt som åklagare är att brott ska få konsekvenser för förövaren. Lagföring är ett viktigt instrument för att bekämpa brott och signalerar tydligt var ansvaret för den brottsliga handlingen ligger. Men lagföring och skadestånd förutsätter att såväl förövare som brottsoffer kan identifieras.

IP-adresser har en central betydelse i förundersökningar om sexuella övergrepp via nätet. Här ligger ofta den första, avgörande ”nyckeln” som kan låsa upp utredningen så att polis och åklagare kan börja arbeta. Vem är barnet som utsatts för brott på nätet? Vem är den vuxne som barnet chattat med och som kan misstänkas ha utsatt barnet för brott?

Utan uppgifter om abonnentuppgifter, det vill säga IP-adresser riskerar utredningen att förbli låst.

När Tele2 nu slår på stora trumman för sitt brottsförebyggande arbete kan vi nämligen konstatera att detta rimmar illa med företagets hållning – som man också stridit för i flera rättslig instanser – att IP-adresser är så integritetskänsliga uppgifter att de inte ska sparas överhuvudtaget och därmed inte heller lämnas ut till polis i brottsutredningar.

När Tele2 väljer denna väg och kapar möjligheterna för polisen att hitta förövare och brottsoffer, går de längst av alla de större operatörerna i Sverige.

Tyvärr har vi inget svar på frågan vi ställer oss. Så länge Tele2 väljer att inte spara och lämna ut IP-adresser till brottsbekämpande myndigheter, trots att gällande rätt medger att så sker, får slutsatsen bli att Tele2 värderar förövarens rätt till integritet högre än barnets rätt till trygghet och upprättelse.


Emelie Källfelt
Chatrine Rudström
Annika Wennerström

Specialiståklagare med inriktning mot IT-brott och sexualbrott mot barn, Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Följ ämnen i artikeln