Störst ger inte alltid bäst tillväxt

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-04-06

I krisens tidevarv talar vi märkligt nog mest om storföretagens kriser. Saab och Volvo är på allas läppar. Men huvuddelen av landets arbetsgivare är småföretag. De allra flesta har upp till tio anställda. Det är småföretagen som bygger Sverige, anställer folk och står för tillväxten och till råga på allt är det småföretagen vi måste lita till när industrin lägger ned eller flyttar utomlands.

Trots det har vi svårt att uppskatta småföretagens värde. Kanske beror det på att vi är fostrade i ett samhälle där storleken tycks ha den största betydelsen. Bara företaget är stort och effektivt är det rationellt och skapar tillväxt! Men det där är bara en myt. Globaliseringen gör det lokala allt viktigare. Vi får inte arbetstillfällen av ett företag i Indien, däremot av det lilla turistföretaget, eller av IT-konsulterna hemma i byn.

Krisen slår hårt även mot småföretagarna. I februari kom rapporter om att allt fler småföretagare hade svårt att betala sina räkningar vid sidan av att det är svårt att få krediter på bankerna. Det statliga regelsystemet är en av de stora motståndarna till småföretagen. Regelverket är nämligen till för att underlätta för byråkratin. Det handlar inte bara om allt de ska rapportera till staten, utan har de gjort ett uppdrag åt någon statlig eller kommunal inrättning tvingas de vänta på pengarna, minst 30 dagar. Många småföretagare behöver pengarna snabbt eftersom räkningarna inte väntar, men byråkratin har aldrig bråttom.

Läs Lotta Grönings blogg

Lotta Gröning

Följ ämnen i artikeln