Nej – det är du som misstolkar Peterson

Replik om Jordan B Peterson och jämställdheten

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2018-11-20

Nima Sanandaji missförstår Jordan B Petersons poäng i Skavlan, skriver Arash Heydarian Pashakhanlou

DEBATT. Jordan B Peterson må ha misstolkat Nima Sanandajis studie – även om Sanandajis debattartikel inte styrker det påståendet.

Det som framgår är dock att Sanandaji missförstår Petersons poäng i Skavlan. Petersons resonemang handlade inte om andelen kvinnliga chefer i näringslivet, som Sanandaji hävdar.

Peterson påstod istället att skillnader i personlighet mellan könen är störst i mer jämställda länder och att detta även påverkar yrkesvalet. Vidare förklarade Peterson att kvinnor tenderar att vara mer intresserad av människor och jobbar därför oftare som sjuksköterskor medan män generellt är mer intresserade av ting och därför tenderar att bli ingenjörer.

Stämmer dessa påståenden? Enligt en studie publicerad i år baserad på enkäter med över 130 000 personer från 22 olika länder är skillnaderna mellan mäns och kvinnors personlighetsbedömningar större i mer jämställda länder än mindre jämställda nationer.

Sambandet är dock inte perfekt. Exempelvis är Nederländerna det land som uppvisar störst könsskillnader i personlighet även om det rankas som mindre jämställt än Norge, Sverige och Finland.

Resultaten överensstämmer därmed delvis men inte helt med Petersons tes.

Vad gäller yrkesval, visar SCBs statistik att 90 procent av sjuksköterskorna i Sverige är kvinnor, medan 87 procent av ingenjörerna och teknikerna inom elektroteknik är män. Dessa stora skillnader existerar trots att Sverige är en världens mest jämställda länder.

Orsaken till differenserna är dock inte fastställda och även om det finns forskning som styrker att det finns skillnad mellan könen vad gäller intresse, kan andra faktorer som Peterson inte nämner också bidra till utfallet.

Sammantaget finns det därmed delvis ett stöd för Petersons uttalanden i Skavlan, även om sambandet mellan personlighetsskillnader och jämställdhet inte är perfekt enligt den refererade studien och annan forskning.

Det kan mycket väl också finnas andra skäl till varför kvinnor dras till sjuksköterskeyrket och män till ingenjörsyrket – förutom differenser i intresse.


Arash Heydarian Pashakhanlou, Biträdande Lektor vid Försvarshögskolan


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Artikeln är en replik. Läs hela debatten här