Dina hårda tag kommer inte att fungera, Löfven

Debattörerna: Vi får inte bukt med unga kriminella med militär och långa straff

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2018-02-23

Att ta till brösttoner för hårdare straff må tilltala många av de som håller till på nätforum – men har ingen grund i forskning, skriver debattörerna.

DEBATT. Vi som arbetar med unga i utanförskap blir både ledsna och förbannade när vi ser statsminister Stefan Löfvens utspel i SVT:s ”Veckans brott” om att engagera militären i det brottsförebyggande arbetet samt att han dessutom vill ta bort straffrabatten för unga.

Det blåser hårda populistiska vindar i samhället. Folk argumenterar känslomässigt och utan fakta vilket är en farlig kombination när vi talar om brott och straff. Det är extra bekymmersamt när vår statsminister gör denna högröstade mobb sällskap.

Kanske läser och förlitar sig Stefan Löfven på vad som står i kvällstidningarna eller i diverse nätforum. Varje dag står det om nya och gamla mord.

Man får lätt bilden av ett Sverige där kriminaliteten bland unga ökar. Men det stämmer inte. Inte heller stämmer det att hårdare tag minskar kriminaliteten.

Vi som arbetar med brottsprevention är resultatinriktade, det enda intressanta är hur vi ska minska kriminaliteten och återfall i brott. Vi har således inte samma fokus som den högröstade hårda tag-pöbeln som bara utgår från vad som känns bra; hårda tag och hämnd.

Ett tips till Stefan och alla ni andra – kolla forskningen, det är en betydligt bättre och mer pålitlig källa än kvällspress och ljusskygga forum.

Vi bjuder på två exempel från Brottsförebyggande rådet:

  • Lagförda för brott, unga 15-20 år
    2010: 30 000 lagföringar
    2016: 20 000 lagföringar
  • Misstänkta för brott, unga 15-20 år
    2009: 45 000 brott
    2016: 35 000 brott

Kollar man sedan Kriminalvårdens statistik över nyintagna i fängelse under ett år så ser man att antalet unga i åldrarna 18-20 på fängelserna har minskat de senaste åren. När det gäller beläggningar på Statens institutionsstyrelses särskilda ungdomshem har det legat på en jämn nivå sedan 2012 fram till i dag.

Ett annat intressant exempel är situationen i Göteborg. Trots alla fruktansvärda skjutningar har inte kriminaliteten överlag ökat.

Enligt polisen i Storgöteborg sjönk ungdomskriminaliteten i själva verket mellan åren 2014–2016 med 40 procent i området.

Så, bilden av ett kollapsande Sverige med ökad kriminalitet bland unga stämmer inte.

Stefan Löfvens förslag fungerar inte, det minskar inte kriminaliteten. Det finns inget stöd i forskningen för att unga som låses in på långa tider återfaller i mindre utsträckning, tvärtom!

Forskning om återfall i brott visar tydligt att de ungdomar som vistas i öppnare former under slutet av institutionstiden återfaller i mindre utsträckning än de som hålls i slutnare miljöer hela verkställigheten.

Unga ska stöttas och rehabiliteras – inte straffas tillbaka till samhället.

Att bandvagnar och kamouflageklädda soldater skulle minska kriminaliteten, det är ett nästan skrattretande uselt förslag.

Huvudorsaken till kriminalitet är marginalisering och utanförskap, det vet nästan alla, bland annat ungdomarna som drabbas av denna typ av populistiska förslag.

Vi har träffat flera av dem i vårt arbete och en av dem ringade in detta väldigt bra när den förklarade att: ”Jag tror inte det finns någon behandling i världen som kan lära ut hur man ska leva i ett miljonprogram”.

Vi kan bara hålla med. Ett effektivt brottsförebyggande arbete börjar redan i förskolan med tillräckligt många och utbildade pedagoger.

Det är en välfärdsfråga huruvida samhället kan erbjuda samtliga medborgare trygghet, sammanhang och delaktighet.

Så Stefan Löfven, vill du prata med folk som arbetar brottsförebyggande, då är du välkommen att höra av dig! Vi har många idéer om hur vi får bukt med kriminalitet, och de innefattar inte militär och långa straff utan snarare välfärdsfrågor; socialt arbete, sysselsättning och skola.


Bästa hälsningar,
Olle Eriksson och Jonas Klinteberg


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.