Alldeles för slappa regler för friskolor

Replik från SSU om friskolorna till Muf:s Benjamin Dousa

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2020-02-04

Det finns inget land som velat kopiera vårt marknadsexperiment på skolområdet. Att Muf börjat ifrågasätta detta är förstås välkommet. Framförallt när Moderaternas utbildningspolitik fram tills nu kännetecknats av att gång på gång säga nej till alla förslag för att stärka jämlikheten i skolan, skriver Philip Botström, och Asal Gohari, SSU.

REPLIK. Även om Benjamin Dousa inte var född då, var det hans partikamrat Carl Bildt som för 28 år sedan deklarerade ”valfrihetsrevolutionen” i sin regeringsförklaring.

Ett beslut om extrem marknadsstyrning av svensk skola som sedan dess präglats av sjunkande resultat, ökande segregation och framväxten av börsnoterade friskolejättar som i allt högre grad breder ut sig. Vi fick inte de små, ideella initiativen och lärarkooperativen som utlovades.

Majoriteten av väljarna är ingen ”extrem vänsterkant” eftersom de vill begränsa marknadsstyrningen av svensk skola. Det finns ett djupt stöd för att begränsa vinsterna i skolan även långt in i borgerliga väljarkretsar. Folk ser hur absurt vårt marknadiserade skolsystem är.

Det finns inget land som velat kopiera vårt marknadsexperiment på skolområdet. Att Muf börjat ifrågasätta detta är förstås välkommet. Framförallt när Moderaternas utbildningspolitik fram tills nu kännetecknats av att gång på gång säga nej till alla förslag för att stärka jämlikheten i skolan och begränsa marknadskrafterna.

Problemet med de förslag Benjamin Dousa lägger fram är att de snarare förstärker än minskar marknadsstyrningen. Det går inte att kontrollera eller inspektera bort vinstintresset. Marknadsstyrningen av svensk skola är dessutom så mycket mer än bara vinst.

Reglerna kring etablering har under lång tid varit alldeles för slappa. Det är vansinnigt att extrema personer som Säkerhetspolisen vill utvisa har kunnat driva religiösa friskolor.

Samhället måste ta tillbaka kontrollen över skolan från marknaden. Den socialdemokratiskt ledda regeringen har nyligen skärpt reglerna för vem som får driva skola och nu utreder regeringen bland annat hur reglerna kring etablering, skolpeng och antagning och urval kan förbättras ytterligare.

SSU vill reformera skolvalssystemet i grunden så att det blir rättvist och att skolor inte ska kunna på välja bort elever som inte är högpresterande.

Orsakerna till skolsegregationen behöver brytas. Elever ska inte delas upp i olika skolor för barn till lågutbildade och barn till högutbildade eller skolor där knappt någon elev har svenska som modersmål.

Vi har inte heller råd med slöseriet av skattemedel som läcker ut ur skolorna rätt in i aktieägarnas fickor. Aktiebolag som enligt lag ska ge vinst till ägarna är olämpliga som huvudmän för skolor.

Skolan ska vara en mötesplats för elever med olika bakgrund. Hittills har Moderaterna och MUF tillsammans med KD och SD enbart motarbetat detta.


Philip Botström, förbundsordförande SSU
Asal Gohari, styrelseledamot SSU


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Artikeln är en replik. Läs hela debatten här

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.