ÅSIKT

Er vänsterpolitik är ett hot mot klimatet

Debattörerna: En röst på V är en röst för fortsatt miljöskattesmitning inom EU

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Foto: Lotte Fernvall / Getty / TT
Vänsterpartiet försöker ge sken av att en röst på vänstern i EU-valet är en röst för klimatet. Paradoxalt nog har partiet gjort allt för att motverka ett ökat miljösamarbete inom EU, skriver Said Abdu och Joar Forsell (L). Bilden är ett montage.

DEBATT. Jonas Sjöstedt försöker vilseleda Sveriges väljare. Vänsterpartiet försöker ge sken av att en röst på vänstern i EU-valet är en röst för klimatet. Paradoxalt nog har partiet gjort allt för att motverka ett ökat miljösamarbete inom EU.

”I den här valrörelsen är det Vänsterpartiet som är klimatpartiet!” Så lät det när Jonas Sjöstedt eldade upp de vänsterpartiska länsförbunden i Norrköping inför EU-valet i maj.

Vänsterpartiet vill bland annat att EU ska driva på för en progressiv flygskatt. Gott så, dessvärre, när frågan om att ge EU beskattningsrätt inom miljö- och klimatområdet bereddes häromveckan i riksdagen, valde Vänsterpartiet att rösta nej.

Deras försök att dölja sin egentliga inställning till EU gäller även inom miljöområdet. Vänsterpartiet vill inte att det ska bli dyrare i EU att skräpa ned.

I valrörelsen 2018 drev Liberalerna frågan om en europeisk plastavgift, gemensam koldioxid- och flygskatt. Allt detta sa Vänsterpartiet konsekvent nej till. Det skulle göra EU till en ”superstat”, var motargumentet. Dessvärre behöver EU vara en ”supermakt” inom miljö- och klimatområdet ifall vi ska ha en möjlighet att tygla vår tids ödesfråga.

Vänsterpartiet fortsätter istället att förhindra verkningsfulla åtgärder på EU-nivå samtidigt som man här hemma alltid vill driva på för högre skatter på arbete istället för att höja skatterna på det som smutsar ner.

Under Vänsterpartiets fyra år som förhandlingsparti åt regeringen har utsläppen i Sverige ökat. Dieselsubventionerna till jordbruket har ökat och partiet har konsekvent motverkat Liberalernas förslag om bland annat läckageskatt och slopade dieselsubventioner. De har istället valt att prioritera dyra och ineffektiva subventioner.

För oss liberaler är det självklart att klimatet kräver mer EU-samarbete. Endast tillsammans med andra länder kan vi lösa klimatkrisen. Alla länder behöver ta sitt ansvar och vi tror på mer makt till EU för att få dem som smutsar ner att också betala mer – oavsett vilket land man bor i.

Men då måste partier som Vänsterpartiet sluta bromsa samarbetet. En röst på Vänsterpartiet är således inte en röst på klimatet, det är en röst för att det fortsatt ska vara billigare att flyga från Köpenhamn än från Malmö.

Det är en röst för fortsatt miljöskattesmitning inom EU.


Said Abdu, kandidat till Europaparlamentet (L)
Joar Forssell, skattepolitisk talesperson (L)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

ARTIKELN HANDLAR OM