Problemet med Trump – han är för vänster

Debattören: USA:s nye president låter som en gammal socialdemokrat

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2019-07-06 | Publicerad 2017-01-31

Det finns många skäl att vara orolig för hur världen kommer att se ut om fyra år. Att den amerikanske presidenten står för långt till vänster är ett av dem, skriver Fredrik Segerfeldt.

Nu formligen smattrar nyheterna om Donald Trumps galenskap in. Är det inte tortyr och inreseförbud för muslimer så är det inställda möten med grannländernas statschefer och abortmotstånd. Det sitter en lättretad alfahanne med storhetsvansinne och utan impulskontroll med fingret på den röda knappen. Världen som vi känner den håller på att rämna och vi kan inte annat än hoppas att Trump ger sig mer betänketid vid svarta lådan än på Twitter.

Kritiken låter inte vänta på sig. En del av de hårda orden är samma som möter varje amerikansk president som inte är demokrat, när särskilt européer förundrat ställer sig frågan vad USA egentligen är för land. Hur långt till höger står de?

Ärkekonservativ, reaktionär och till och med fascist är ord som inte bara använts om Trump, utan såväl Reagan som Bush den yngre fick utstå samma spott och spe.

När det gäller den förra har tiden gett de flesta anledning att omvärdera. Trump är dock ingen Reagan.

Och merparten av de negativa omdömena är mer än väl motiverade. Men det finns en aspekt som många missar, nämligen att den amerikanska presidenten står allt för långt till vänster.

För det första har han anammat vänsterns postmoderna syn på verkligheten, där varje individ har rätt att definiera sin egen version av vad som är sant och falskt. Tycker Trump att det var fler som lyssnade på hans installationstal än på Obamas så var det så. Det finns ingen sanning, bara fakta och alternativa fakta.

För det andra är Trump ”pro-business” och inte ”pro-market”. Det innebär att han är redo att hjälpa enskilda företag och branscher, med stöd, subventioner och skydd mot konkurrens. Det är ett fundamentalt brott med den grundläggande marknadsekonomiska princip som innebär att statens roll är att skapa en jämn spelplan med så mycket och så jämn konkurrens som möjligt.

Han låter som en gammaldags socialdemokrat som talar om industripolitik.

För det tredje är Trump nationalist i stället för globalist. I kontrast till den påstått nyliberala nyordning som Margret Thatcher och Ronald Reagan införde står Trump för en trångsynt inåtvändhet som mer liknar Latinamerikas vänster än något annat. Argentinas 1900-talsledare Juan Perón hade förmodligen applåderat det mesta som Trump gör.

För det fjärde har Trump släppt all den skepsis mot offentlig maktutövning som finns i traditionell höger. I stället verkar han tro på politikens ofelbarhet, i alla fall så länge han har makten.

För det femte är han protektionist, för att inte säga merkantilist.

När han tror att ett land blir rikt av att exportera mycket och importera lite förkastar han sekler av kunskap om hur internationell handel fungerar. Adam Smith vänder sig i graven.

Det finns många skäl att vara orolig för hur världen kommer att se ut om fyra år.

Att den amerikanske presidenten står för långt till vänster är ett av dem.


Fredrik Segerfeldt, liberal debattör


Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook

PODD: Striden om aborträtten

Podcasten Aftonbladet Daily diskuterar Alabamas abortlagar och den globala striden om aborträtten.

Lyssna  iTunes (iPhone)  Acast  Spotify

Lyssna på podden genom att
⬇️ klicka på PLAY-knappen