Brexit – en triumf för populismen

Federley (C): Avskräckande exempel på vad Sverigedemokraternas politik kan leda till

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2020-02-06 | Publicerad 2020-01-31

Brexit är det yttersta resultatet av populismens framfart och hela brexitprocessen är ett avskräckande exempel på vad Sverigedemokraternas politik kan leda till i verkligheten om de får makt, skriver Fredrick Federley (C).

DEBATT. På fredag lämnar Storbritannien EU. Brexit är det yttersta resultatet av populismens framfart och hela brexitprocessen är ett avskräckande exempel på vad Sverigedemokraternas politik kan leda till i verkligheten om de får makt.

Politiskt kaos som leder till isolering från omvärlden, en ökad främlingsfientlighet och en minskad tro på fakta. En värld långt borta från den vi behöver med öppenhet och liberalism.

Främlingsfientligheten och faktaresistensen var omfattande under brexitomröstningen i Storbritannien 2016. Efter omröstningen har rasismen i landet ökat, det har blivit mer okej hos gemene man att öppet vädra rasistiska åsikter enligt en studie av brittiska regeringen.

Centerpartiet har här alltid sett till människan framför systemet. Vi ser att våra system inte är perfekta, men vi ser också att lösningen snarare bör vara att ändra på systemet än att exempelvis lämna Europeiska Unionen, eller att förhindra arbetskraftsinvandring eller stoppa människor på flykt som söker skydd och som vill etablera sig i Sverige.

För bara ett år sedan ville Sverigedemokraterna att Sverige skulle gå ut ur unionen. Nu påstår visserligen partiet att man kanske ändå vill vara med i EU, men det beskedet är lika stabilt som att lägga ett korthus i en nerförsbacke. Det är en läpparnas bekännelse. Partiet vill mest skapa politiskt kaos.

Sverigedemokraterna vill inte se att vi samarbetar med andra länder eller att människor från andra länder arbetar i Sverige – vilket vi behöver när bristen på kompetensförsörjning är den största faktorn som hindrar företag från att expandera sina verksamheter, vilket skulle skapa nya jobb på både landsbygd och i städerna.

Partiets själ är fortfarande djupt rotad i nationalismen och konservatismen, där man vänder sig från fakta och har ett starkt motstånd mot det moderna samhället. Den enda skillnaden mellan det som brittiska högerpopulisten och brexitförespråkaren Nigel Farage driver och Sverigedemokraternas politik är att SD ännu inte fått makten att göra verklighet av den.

Självklart är inte vare sig Sverige eller Europa – eller dess politiker – perfekta. Människor känner sig bortglömda och osynliga i ett samhälle som snabbt förändras . Där klyvningen mellan stad och land har blivit extra tydlig. I dessa tider är det lätt att både söka efter, och leverera, lätta svar. Som att det är flyktingarnas fel. Eller att allt löser sig om vi bara skulle lämna Europasamarbetet.

När Sverigedemokrater väljer att propagera för att Sverige ska hålla sig mer avskuret från omvärlden så väljer Centerpartiet motsatt väg, med mer samarbete. Medan SD förnekar klimatförändringarna, är vi med och leder det gröna arbetet i Europaparlamentet, för att få med en majoritet som vill skapa en grönare framtid och stimulera den gröna tillväxten.

Det är heller inte någon välgörenhet vi bedriver; för varje euro vi betalar in till Europasamarbetet får vi tillbaka sex euro genom vår tillgång till den inre marknaden. För varje skogsbrand som har härjat i Sverige har vi fått tusentals polska brandmän som har hjälpt till. Tack vare EU.

Är det någonting som historien lär oss är det att slutenhet och splittring aldrig leder till framgång. Vägen framåt stavas handel och öppenhet. Inte nationalkonservatism och isolering.


Fredrick Federley, EU-parlamentariker (C)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Läs hela debatten här

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.