Du samarbetar bara om du får makten, Löfven

Annie Lööf: Regeringsbildningen kan inte alltid ske på Socialdemokraternas villkor

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2018-09-01

Nu är det inte lång tid kvar till riksdagsvalet. Det finns bara ett regeringsalternativ som har presenterat både en vilja att regera ihop och ett omfattande gemensamt reformprogram. Det regeringsalternativet heter Alliansen.

Centerpartiet går till val för att avsätta Stefan Löfven, få ett maktskifte och en ny Alliansregering. Svenska folket har fortfarande alla möjligheter att ge en alliansregering mandat att styra Sverige efter den 9 september.

Men risken finns att det blir ett komplicerat läge efter valdagen, en situation där inget politiskt block, ingen regeringsbildare, har ett självklart parlamentariskt stöd för att bilda en ny regering. Då krävs det att flera partier är beredda att ta ansvar för hur Sverige ska styras. Annars riskerar Sverige kastas in i ett parlamentariskt kaos.

Socialdemokraterna är väldigt intresserade av hur andra partier kommer agera i regeringsfrågan efter valet. Den frågan ställer de ofta, även om de redan fått svar. Men Stefan Löfven är inte alls intresserad av att prata om hur hans eget parti kommer agera. På den punkten hänger frågan fortfarande i luften.

Det kan bero på att Socialdemokraterna har en mycket motsägelsefull linje i regeringsfrågan.

Stefan Löfven säger ofta att blockpolitiken är fördummande och att vi behöver lösningar över blockgränsen. Men att sådana lösningar inte ensidigt kan ske på Socialdemokraternas villkor, det verkar han inte inse. Tvärtom verkar Socialdemokraterna anse att dessa lösningar enbart ska gå ut på att ge Löfven och socialdemokratin fortsatt makt, oavsett valresultat.

Det finns inget samlat regeringsalternativ på den rödgröna sidan. Jonas Sjöstedt tar gärna tillfället att angripa Socialdemokraterna, det parti han har samarbetat med de senaste fyra år, vilket var tydligt i hans sommartal. Miljöpartiet har flera gånger tagit avstånd från regeringens beslut, trots att man sitter i regeringen, när det varit åtgärder som S drivit fram.

Bara några dagar kvar till valet verkar det som om de rödgröna partierna helt enkelt inte vill regera ihop, förmodligen avskräckta av den mandatperiod som förflutit med ständiga konflikter.

För Socialdemokraterna är detta ett stort problem. Allt talar för att de går mot ett historiskt dåligt val, klart under bottennoteringarna på runt 30 procent i de två senaste riksdagsvalen. Ändå tycker Stefan Löfven att det mest naturliga är att han ska fortsätta att vara statsminister. Även om det samlade regeringsalternativet från Allianspartierna är långt större än Socialdemokraterna. Det går inte ihop överhuvudtaget.

Om en tänkbar regeringsbildare behöver ökat stöd för att regera finns det två alternativ: Antingen förhandlar man över blockgränsen eller så förhandlar man med Sverigedemokraterna. Väljer man att säga nej till SD - som alla partier inklusive S gör - då krävs det samtal över blockgränsen där man visar upp en vilja till andra lösningar för att Sverige ska kunna styras på ett ansvarsfullt sätt.

Sådana samtal kan dock inte ha utgångspunkten att Socialdemokraterna och Stefan Löfven ska styra Sverige i varje läge. Socialdemokratin måste göra upp med en föråldrad självbild där de tror att S är solen som alla andra partier snurrar kring.

Det krävs ett betydligt mer ansvarsfullt och konstruktivt svar på regeringsfrågan från Socialdemokraterna än ”Glöm det”. Annars klingar deras tal om att inte ge makt till SD väldigt falskt.

Låt oss sedan fokusera på det som för Sverige framåt. Centerpartiet vill tillsammans med Alliansen stoppa klyvningen av samhället, korta ned vårdköerna, öka tryggheten i hela landet och skapa grön tillväxt.

Annie Lööf, partiledare (C)
Michael Arthursson, partisekreterare (C)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.