Socialdemokraterna vill döda Almedalen

Debattörerna: Populism bakom beslutet att dra ner på närvaron i Visby

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2018-05-12

Socialdemokraterna tackar både nej till sitt politiska arv och de ideella föreningar som är i Almedalen och påverkar det politiska klimatet, skriver Jessica Schedvin och Jonas Lundgren.

DEBATT. Nyligen kom nyheten att Stefan Löfven talar i Almedalen i år, men att Socialdemokraterna i övrigt drar ner på sin närvaro i Visby i sommar.

Partiet menar att Almedalsveckan inte längre är ett demokratiskt forum. Vi menar att det är Socialdemokraterna som bidrar till att Almedalsveckan blir mer sluten.

Orsaken till att vi i dag har det fantastiska och unika fenomen som Almedalen faktiskt har blivit, är Olof Palme och just socialdemokratin. Genom att ”jobba lite på semestern”, såg Palme till att skapa en företeelse som är unik för Sverige, och som faktiskt bara tycks funka just här.

Försök har gjorts att starta liknande projekt i bland annat Danmark, men resultatet har inte blivit lika lyckat. Det unika med Almedalen är att det har vuxit fram organiskt.

Dagens socialdemokrati menar att Almedalen av i dag är långt ifrån vad Olof Palme hade tänkt sig. Det är inte sant.

Almedalen är en smältdegel där idéer möts. Idéer från näringsliv, fackföreningsrörelse, ideella organisationer, ungdomar, proffstyckare, politiker och lobbyorganisationer. Just det är ju på något vis essensen av socialdemokratin, snacka med alla, ta alla idéer du bedömer är bra för Sverige. Lite ideologifattigt kanske, men framgångsrikt och effektivt.

Förra året valde Socialdemokraterna att låta finansminister Magdalena Andersson tala i Almedalen istället för Stefan Löfven. Den politiska poängen bestod i just att Löfven var och träffade folket i stället. Det är en populistisk retorik som vi inte köper.

Nu är det socialdemokratin som vill döda Almedalen och man gör det av populistiska orsaker och utifrån en bedömning av Almedalen som fenomen som är både fördomsfull, oriktig och framförallt en logisk kullerbytta.

Socialdemokraterna tackar både nej till sitt politiska arv och de ideella föreningar som är i Almedalen och påverkar det politiska klimatet. På plats i Visby har vi genom åren sett hur funkisrörelsen har påverkat de politiska besluten. Vi har sett hur ungdomar tar plats och vi har sett hur nära det går att föra en politisk diskussion med politiker. Vi har sett hur det går att göra skillnad.

I dag ser vi en ny generation som ska skapa framtidens Almedalsvecka. Det är en både en smartare och skarpare generation, med helt andra medel än sina föregångare.

Det är den generationen som Socialdemokraterna motarbetar genom sitt ställningstagande. För många må det vara en liten fråga, men för de ideella föreningar som sätter sin tilltro till det öppna mötet i Almedalen är detta ett svek.

Partisekreterare Lena Rådström Baastad kommenterade beslutet med orden att Socialdemokraterna ogillar hur Almedalsveckan har utvecklats – med fler slutna möten mellan makthavare, lobbyister och höga priser.

Genom sitt beslut bidrar de till den utveckling som de själva ogillar.

Socialdemokraterna har ett tungt politiskt arv. Genom Olof Palme skapade de ett världsunikt demokratiskt forum som är värt att bevara. I år använder de ett år gammal populistisk retorik och proklamerar att det återigen vill ha det demokratiska forum som Almedalen var på Palmes tid. Men de vill inte bidra till det själva.

Det tycker vi är tråkigt.


Jessica Schedvin, chefredaktör på Makthavare.se och borgerlig debattör.
Jonas Lundgren, nyhetschef på Makthavare.se och (V)-märkt debattör.


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.