S, gör något om ni vill begränsa migrationen

Replik från SD om invandringen till Sverige

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2020-01-08

Svensk invandringspolitik behöver reformeras. Men till skillnad från S säger vi inte bara att det måste göras, utan även hur det skall göras, skriver Jonas Andersson från Sverigedemokraterna.

DEBATT. Socialdemokraternas migrationspolitik är som en chokladask – man vet aldrig vilken smak man kommer få. Ena stunden är det statsminister Stefan Löfven som inte bygger några murar, i nästa stund är det före detta ministern Aida Hadžialić som vill snegla mot Danmark. Bara för att i sin tur bli sågad vid fotknölarna av S-riksdagsledamoten, Magnus Manhammar, som tycker danska socialdemokrater är rasister.

Riksdagsledamoten Olle Thorell sänder sedan upp sin egen testballong, fylld av de vanliga tröttsamma signalorden och rena lögnerna om Sverigedemokraterna. Som av en slump glömmer han bort att alla de högst reella problem han räknar upp, inte på en enda punkt åtgärdats under de snart sex år vi haft en socialdemokratisk regering. Det är inte något som folk ”tror”, facit finns i människors vardag.

Låt oss leka med tanken att Thorell ägnat sig åt att läsa Sverigedemokraternas motioner om alla typer av migration innan han skrev sin artikel, då kanske vi hade kunnat ha en intellektuellt hederlig debatt i ämnet. Då hade han sett hur främlingsfientlighet lyst med sin frånvaro, hur vi adresserar problemen inom arbetskraftsinvandringen, hur vi bygger vår politik på praktisk humanistisk grund samtidigt som vi värnar asylrätten.

I stället får vi den sortens populism som polariserar, som gör väljare till endimensionella korkade nickedockor och som förgiftar debattklimatet.

Så låt oss lämna sandlådan och i stället göra vad vi är valda för: att diskutera sakfrågan. Jag är helt överens med Olle Thorell om att svensk invandringspolitik behöver reformeras, en linje som Sverigedemokraterna drivit under hela det förra decenniet. Det är också därför vi har ett digert program för dessa reformer, 113 yrkanden fördelade på sex separata motioner för olika delar av migration.

Vi säger nämligen inte bara att det måste göras, utan även hur det skall göras.

Vi delar däremot inte Socialdemokraternas fåfänga förhoppning om att EU ska lösa Sveriges problem åt oss – framförallt inte genom en tvingande solidarisk fördelning. Denna ständigt återkommande bön har inte heller hörsammats av övriga medlemsländer, där Sverige i stället blivit ett varnande exempel på hur snabbt en nation kan krackelera till följd av en ansvarslös invandring.

Att enskilda socialdemokrater nu sakta kommit till insikt om det som varit uppenbart för de flesta av oss är förstås välkommet. Problemet är att insikten måste följas av åtgärder för att ha relevans. Och då menar jag inte åtgärder som gymnasieamnestin för afghaner utan klarlagd identitet, eller uppluckringen av försörjningskrav för anhöriga.

Inte heller imponerar det att paralyserat se på när 36 000 personer utan skyddsskäl, nu under 2020 kommer kunna stanna permanent till följd av ett kryphål i lagen man inte förmår täppa till.

Med vår politik kommer också reformerna snabbt, men arbetet behöver påbörjas omedelbart. Under kommande fyra år beräknas närmare 400 000 utrikesfödda flytta hit. Det motsvarar ett nytt Uppsala, Västerås, och Örebro – tillsammans. Det är som alla förstår helt orimligt, Sverige behöver i stället ett nettominus rörande främst asyl- och anhöriginvandring.

Jag förstår Olle Thorells oro för att så många socialdemokrater nu väljer ett annat alternativ, lika mycket som jag förstår väljarna som strömmar till Sverigedemokraterna. Människor är oftast ganska rationella, och ställda inför två beskrivningar av verkligheten väljer man oftast den som motsvarar vad man ser med egna ögon.

Bara tillsammans kan vi bygga ett starkare samhälle, jag välkomnar alla till Sverigedemokraterna för att sätta igång det bygget.


Jonas Andersson, riksdagsledamot i socialförsäkringsutskottet (SD)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Texten är en replik. Läs hela debatten här:

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.