EU – sluta tvinga oss slänga fullt ätbara ägg

Debattören: Orimligt att äggen blir olagliga att sälja sju dagar före bäst-före-datum

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2019-05-23 | Publicerad 2019-05-20

DEBATT. Enligt Naturvårdsverket kastas det cirka 500 000 ton mat i Sverige. Och för att minska matsvinnet behöver många göra mer. Coop har, i vår roll som en stor aktör i livsmedelskedjan, ett stort ansvar för att minska svinnet.

Därför har vi nu ett konkret önskemål till de svenska EU-parlamentarikerna – snälla, sluta tvinga oss att slänga fullt ätbara ägg!

Varje dag tvingas vi faktiskt slänga fullt ätbara ägg – för att inte bryta mot lagen, skriver Magnus Johansson, vd för Coop Sverige.

På Coop har vi länge värnat om äggen. Detta fantastiska livsmedel som innehåller livsviktiga proteiner, mineraler, vitaminer och antioxidanter. Vi var först i Sverige med att sluta sälja färska ägg från burhöns och senast 2020 fasar vi ut buräggen som ingrediens även i våra sammansatta produkter.

Men varje dag tvingas vi faktiskt slänga fullt ätbara ägg – för att inte bryta mot lagen.

I dag skickar jag därför ut 40 kartonger med ägg till svenska politiker. Skulle jag ha väntat 24 timmar till med att göra det här utskicket så skulle de här äggen ha varit olagliga att så väl skänka som att sälja, och jag skulle i värsta fall riskerat att hamna i fängelse.

Det beror på en ogenomtänkt EU-lag som reglerar hur vi i dagligvaruhandeln måste hantera ägg och dess bäst-före-märkning. Resultatet blir att prima ägg slängs, inte för att de inte går att äta längre, utan på grund av denna EU-lag.

Lagen säger nämligen att det är olagligt att sälja ägg hela sju dagar innan bäst-före-datum – ett datum som dessutom är satt flera veckor eller till och med månader före den verkliga sista förbrukningsdagen.

Det här betyder alltså att våra butiker tvingas slänga prima, fullt ätbara ägg en vecka innan bäst-före-datum på grund av en dåligt utformad EU-lag. Det här är en orimlig lagstiftning som bidrar till att matsvinnet ökar.

Bakgrunden till de här reglerna om datummärkningen är att EU satt tidsgränserna utifrån hur ägg hanteras i södra Europa. Där förvaras nämligen ägg i rumstemperatur.

I Sverige förvarar vi allt som oftast äggen i kylskåp och då håller de betydligt längre. Vanligtvis håller våra ägg 2–3 månader längre än det bäst-före-datum som står angivet på förpackningen.

Självklart är matsäkerhet och livsmedelsskydd oerhört viktiga frågor och något som vi på Coop aldrig skulle tumma på. Och EU:s livsmedelslagar har på flera sätt lett till en bättre och säkrare matproduktion över hela Europa.

Men den europeiska lagstiftningen måste utformas med hänsyn till de olika ländernas förutsättningar. Den här lagen kan möjligen vara bra för andra länder, men i Sverige leder det till att ägg av prima kvalitet slängs.

Jag tror att många svenska politiker håller med mig om att svenska företag inte ska bromsas av illa anpassade EU-regler i sitt hållbarhetsarbete.

Vi på Coop uppmanar de svenska EU-parlamentarikerna som väljs in i parlamentet att driva frågan om en smartare lagstiftning.

Och i väntan på en hållbarare lagstiftning från EU-nivån, hoppas vi att svenska konsumenter använder sina sinnen i stället för att enbart se till bäst-före-datum.

Vi är flera som måste ta ett ansvar för att matsvinnet ska minska, nu hoppas vi att EU-politikerna vill ta sitt.


Magnus Johansson, vd Coop Sverige


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.