Barn får inte mobba – ni hatar en julvärd

Debattören: Hur ska jag som lärare förklara mobbningen mot Sanna Nielsen?

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2016-11-16

När mormor och morfar publicerar elaka och nedlåtande kommenterar om Sanna Nielsen och hennes tröja – hur ska jag då som lärare stävja mobbning bland mina elever, undrar Maria Fredriksson.

DEBATT. I tisdags förra veckan berättade den folkkära sångerskan Sanna Nielsen att hon fått SVT:s uppdrag att agera julvärd i år. Hon gick ut med denna glada nyhet på sin officiella Facebook-sida och postade tillkännagivandet ihop med en bild av sig själv iklädd en stickad tröja.

Detta inlägg genererade en rad föraktfulla, förringande och direkt elaka kommentarer som i hårda, elaka och nedlåtande ordalag kritiserar både klädsel, smink och kroppsform.

Förutom att det är direkt ovidkommande och i dag rent av löjeväckande att diskutera en programvärds utseende är det anmärkningsvärt att de flesta av dessa kommentarer kommer från människor som av allt att döma är i övre medelåldern eller äldre.

Som lärare kan jag inte låta bli att reagera på detta. Skolor lägger ner oerhörda summor – och mer tid och energi än vad många tror – på att stävja mobbning. Skolpersonal får ofta hård kritik – befogad så väl som obefogad på grund av sin förmodade oförmåga att hantera mobbningen bland barnen.

Morgan Alling är bara en av alla kända personer som gått ut och berättat om sina hemska erfarenheter av mobbning, vilket till och med resulterade i en tv-serie som syftade till att motverka och förebygga mobbning.

Det har presenterats många rapporter om hur illa människor far av att bli utsatta för mobbning och just nu snurrar Hata hat i Telias reklamkampanj.

På Facebook är det lika lätt som populärt att visa upp sitt bättre jag, genom att till exempel gå in och gilla olika kampanjer. Folk Rockar sockor och Gillar olika så det står härliga till. Samtidigt är det oerhört lätt att visa upp sitt mindre goda jag, vilket blev plågsamt tydligt på Sanna Nielsens Facebook-sida, där vuxna människor tillåtits sig sjunka till sandlådenivå i sin iver att förlöjliga en stickad tröja.

Man till och med försvarar sina småsinta uttalanden med hänvisningar till åsiktsfrihet och yttrandefrihet.

Sanna Nielsens inlägg har lästs av 100 000-tals människor och Sanna Nielsen själv gick ut med ett svar på de kommentarer hon fått.
Jag hoppas nu att allmänheten får större förståelse för att vi som arbetar mot mobbning i skolan arbetar i viss motvind – en lärares ord står sig rätt slätt mot en förälders eller en far-/morförälders ord.

Det är svårt att förklara för en 13-åring att det inte är okej att mobba när mormor eller morfar skriver elaka saker till en känd person på en publik Facebook-sida.

Till dem som i yttrandefrihetens misshandlade namn ändå anser sig ha rätten att bete sig så här skulle jag vilja ställa frågan: Hur anser ni att vi i skolan ska förebygga mobbning?


Maria Fredriksson


Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.