Varför pratar ni inte om folkhälsan, politiker?

I slutändan är det inget parti som driver frågor för ett aktivare och friskare Sverige, skriver debattören

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2018-09-09

DEBATT: Vem tar fighten för folkhälsan? Vilka motionerar om motion?

I dag går Sverige till val och under den senaste veckan har valrörelsen nått kokpunkten. Partiledare, riksdagsmän och andra folkvalda har debatterat friskt och samtliga drivit sina respektive partiers hjärtefrågor hårt.

Mycket av valrörelsen har handlat om sjukvården, skolan, sysselsättningen, ekonomin, miljön och integrationen. Eller om vi ska använda ett samlande och allomfattande ord; välfärden! Och det är väl i sammanhanget det enda som samtliga riksdagspartier är rörande överens om, obeaktat partipolitiskt program. Den svenska välfärden ska bevaras och helst stärkas!

Det är i just det sammanhanget som det är både märkligt och förvånande att frågan om den svenska folkhälsan går helt obemärkt förbi.

Folkhälsan debatteras inte. Folkhälsan omfamnas inte i några vallöften.

Folkhälsa är inte en het potatis som skapar polemik. Folkhälsa är en ickefråga! Ändå är folkhälsa den underliggande röda tråden igenom allt som vi i allmänhet definierar som välfärd.

Det bör vara den röda tråden i debatterna om den svenska sjukvården, om skolan, om ekonomin, om sysselsättningen, miljön, och om hur vi integrerar nya människor i vårt land! Det bör det vara därför att den allt sämre statusen på den svenska folkhälsan kostar oerhört mycket pengar, orsakar onödigt lidande och är ett enormt slöseri av humankapital.

Folkhälsomyndigheten beräknade 2010 att ohälsan då kostade det svenska samhället 120 miljarder kronor per år. Vad den siffran landar på i år kan man endast gissa och bäva inför.

Men aktuella siffror visar att bara i sjukskrivningar landade notan för 2017 på 57 miljarder kronor. Folkhälsomyndighetens årsrapport från 2016 visar att mer än hälften, 51 procent, av alla vuxna svenskar nu är att betrakta som feta eller överviktiga och att det är ett växande problem sedan tio år.

Med bakgrund av det som vi vet om riskerna med övervikt och fetma och hur stor del av vårdapparaten som i dag belastas av konsekvenserna av livsstilsohälsa så är det inte annat än beklämmande att ingen av ledarna för våra riksdagspartier ens tar ordet ”folkhälsa” i sin mun!

Inget politiskt parti driver en folkhälsopolitisk agenda värd namnet. När det kommer till kritan är det ingen som verkligen driver frågor som kan leda till att frigöra den potentiella kraften bakom ett aktivare och friskare Sverige och de enorma samhällsekonomiska vinster som skulle genereras.

Det är både insikts- och visionslöst att svenska politiker agerar så undfallande i sammanhanget! Och inte så lite kortsiktigt.

För med ett uttalat och utvecklat folkhälsoarbete finns det i längden bara vinnare.

Så vilket parti tänker släppa sargen och se till att vi får en hälsovårdsreform där det läggs lika mycket resurser på preventiv sjukvård som reaktiv?

Vilka driver frågan om att FAR (fysisk aktivitet på recept) skrivs ut innan man medicinerar patienter med livsstilssjukdomar?

Vilka ser till att våra skolbarn får möjligheten att röra på sig varje dag i skolan? Vilka politiker ansvarar för att vi får 100 nya simhallar i vårt land så att alla kan få lära sig att simma? 40 svenska kommuner saknar offentlig simhall.

Vilka tycker det är viktigt med en sockerskatt men samtidigt sänkta priser på svenska kvalitetsråvaror?

Vem driver frågan om skattelättnader inte bara för elcyklar utan också för cyklar i allmänhet?

Vilka vill stärka det svenska föreningslivet och därigenom det bultande hjärtat i svensk motionsidrott? Ett föreningsliv som visat sig vara den absolut bästa vägen in i det svenska samhället för nyanlända svenskar!

Vilket parti driver igenom möjligheten till betald motion för alla i offentlig sektor? Vilka har som agenda att göra tränings- och motionsutrustning momsbefriade? Fler lekplatser? Fler motionsspår? Fler cykelleder? Fler utomhusgym? Dessa är bara ett axplock av frågor som skulle vara värda att driva.

Ett friskare Sverige är ett lyckligare Sverige. Och ett lyckligare Sverige är ett bättre Sverige. Inte bara för vissa utan för alla. Det, om något, hade varit ett löfte att gå till val på!


Jonas Colting, hälsocoach, debattör och VM-medaljör i triathlon


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.