Stoppa brotten med fler polishelikoptrar

Debattören: Lär av sjukvården – så kan polisen vara snabbare på plats

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2018-08-17

Helikoptrarna skulle snabbt kunna rycka ut i samband med brott eller olyckor, skriver Lennart Sohlberg.

DEBATT. Det finns stora likheter mellan medborgarnas förväntningar på sjukvårdens respektive polisens verksamhet i akuta lägen: Ett snabbt och effektivt ingripande oavsett var den drabbade befinner sig.

Polisväsendet och sjukvården har också en liknande struktur i sin akutverksamhet. Sjukvården har sina ambulanser som snabbt kan dirigeras till en olycksplats eller någon som drabbats av akut sjukdom. Polisen har sina patrullbilar redo att ingripa när så behövs.

I stora delar av vårt land är emellertid avstånden stora och insatstiderna för såväl ambulanser som polis kan bli långa. Framför allt polisens resurser känns ofta väldigt avlägsna.

Detta skapar otrygghet! Det urholkar också landsbygdsbefolkningens tillit till samhället och politikens vilja att slå vakt om befolkningen utanför de större städerna.

Sjukvården har förstått detta och landstingen bygger nu ut verksamheten med ambulanshelikoptrar för att minska insatstiderna och öka tillgången till kvalificerad vård långt ut i glesbygden. Detta skapar trygghet och visar att samhället vill och kan erbjuda en jämlik akutsjukvård oavsett var man bor eller vistas i landet.

Exakt samma resonemang borde gälla tillgången till polisiära resurser. Strategiskt placerade polishelikoptrar, lämpligen samlokaliserade med ambulanshelikoptrarna, bemannade med särskilt utbildade polismän, skulle snabbt kunna rycka ut i samband med brott eller olyckor.

Detta skulle väsentligt öka polisens tillgänglighet i mycket stora delar av vårt land, underlätta uppklarningen av många brott och erbjuda polisyrket en spännande och attraktiv karriärväg utanför storstäderna.

Men framför allt skulle det öka landsbygdsbefolkningens tillgång till snabba polisiära ingripanden och därmed öka både den upplevda och den reella tryggheten.

Det skulle dessutom väsentligt stärka landsbygdsbefolkningens tilltro till samhället och politikens vilja att faktiskt låta hela landet leva.

Lennart Sohlberg, oppositionsråd i Mora (S)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.