Låt polska kvinnor göra abort i Sverige

Debattören: Aborträtten hotad – subventionera ingreppet för utländska medborgare

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2018-03-23

Den svenska aborträtten är tätt länkad till den polska. När abort var olagligt i Sverige erbjöd polska läkare svenska kvinnor gratis eller subventionerade priser. Den tjänsten bör vi gengälda nu, skriver debattören. På bilden en demonstrant mot abortlagen i Warsawa, 2016.

DEBATT. När kvinnorna på andra sidan Östersjön riskerar att mista sina grundläggande rättigheter kan vi inte passivt stå och se på. Miljöpartiet vill därför erbjuda subventionerade aborter för utländska kvinnor i Sverige.

Nu går Polens kvinnor ut igen på gator och torg för att kräva rätten till sina kroppar. Det polska parlamentet har annonserat att de vill rösta om ytterligare inskränkningar i landets redan mycket stränga abortlag, en av världens hårdaste.

För två år sedan lyckades tusentals kvinnor mota ett liknande förslag i grind när de tågade ut i en landsomfattande strejk, med plakat och galgar – denna makabra symbol för illegala aborter – i händerna. Nu är det dags igen. Från hela landet åker demonstranter till huvudstaden för att visa sitt missnöje framför parlamentet. Plakaten och galgarna tas fram, igen.

Den polska aborträtten är tätt sammanlänkad med svenska. På 60-talet, när abort var förbjudet i Sverige, reste tusentals svenska kvinnor till Polen där abort var lagligt. Polska läkare erbjöd då sina tjänster gratis eller till överkomliga priser. 1965 inträffade den så kallade Polenaffären, där folkpartisten Hans Nestius anhölls för att ha förmedlat kontakter till polska läkare. Denna händelse hade stor betydelse för aborträttsdebatten i Sverige, och bidrog till att fri abort till sist infördes 1975. I Polen har utvecklingen gått i motsatt riktning. 1993 infördes den nuvarande lagstiftningen som tack till katolska kyrkan för dess stöd till den anti-kommunistiska motståndsrörelsen.

Nu vill regeringspartiet Lag och rättvisa stärka sina band till kyrkan med de polska kvinnornas rättigheter som offergåva.

Ett samhälles syn på kvinnors rätt att bestämma över sina egna liv är representativt för den vikt som fästs vid mänskliga rättigheter och rättsstatens principer i stort. Vi ser det inte minst i USA där Donald Trumps beslut att stoppa allt amerikanskt bistånd till organisationer som försvarar aborträtten har följts av en rad inskränkningar av andra gruppers rättigheter – såsom etniska (muslim ban) och sexuella minoriteter (transpersoners rätt att göra militärtjänst).

Samma mönster kan skönjas i Polen. Ifrågasättandet av aborträtten sker i en kontext där rättsstaten nedmonteras till den grad att EU för första gången hotar att vidta sanktioner enligt Lissabonfördragets artikel 7.

2014 fick Sverige världens första feministiska regering. Det är en positionering som innebär många möjligheter, men även ett stort ansvar. Miljöpartiet har förvaltat det genom att bland annat initiera givarkonferensen #shedecides för att kompensera för det indragna amerikanska biståndet. Miljöpartiet har arbetat fram en förstärkning av lagstiftningen mot diskriminering och sexuella trakasserier, vi har med kraft agerat för att Metoouppropen inte ska stanna vid en hashtag utan blir en kraft för alla människors rätt till trygga arbetsplatser och skolor, där ansvariga säkerställer att svenska lagar efterlevs.

Nu vill vi ta ytterligare steg för att värna aborträtten genom att erbjuda utländska kvinnor möjligheten att genomföra subventionerade aborter i Sverige.

Sedan 2007 är det tillåtet för utländska kvinnor att göra abort i Sverige under samma omständigheter som gäller för svenska kvinnor. Många förhindras dock av sjukvårdskostnaderna som ligger mellan 5 000-15 000 kronor, utan resa och boende inräknat. Genomsnittslönen i Polen ligger på 10 000 kronor, minimilönen på halva den summan.

För att möjliggöra en verklig tillgång till abort vill Miljöpartiet därför öppna upp för subventionerad abort för utländska kvinnor i Sverige.

Det är ett tydligt ställningstagande som flyttar fram positionerna för jämställdhet och solidaritet med våra medsystrar. Kvinnor har rätt till hälsa och kroppslig integritet, oavsett nationalitet. Kvinnornas sak är vår.


Janine Alm Ericson, jämställdhetspolitisk talesperson (MP)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.