Vänsterns skolpolitik är testad och misslyckad

Replik från KDU om svenska skolan

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Det är tydligt att den traditionella vänstern i Sverige har tappat greppet om bland annat skolfrågan, skriver Samuel Dalevi.
Det är tydligt att den traditionella vänstern i Sverige har tappat greppet om bland annat skolfrågan, skriver Samuel Dalevi.

REPLIK. I en Socialdemokratiskt stämplad debattartikel blandas en rad idéer från Kristdemokraterna och Liberalerna ihop till en gemensam lista i syfte att kritisera högerinriktad skolpolitik.

På denna lista återfinns bland annat förslag såsom betyg från årskurs 4, betyg i uppförande, mobilförbud, och mer precist formulerade kunskapskrav.

Artikelförfattarna gör en märklig sammankoppling mellan dessa förslag och vapenexercis i USA:s försvarsmakt på 50-talet. Det blir ännu mer bisarrt i slutet av artikeln när förslagen också beskrivs som ”psykisk aga.

Dessa kopplingar är inte bara märkliga, den vittnar också om att den traditionella vänstern i Sverige har tappat greppet om bland annat skolfrågan.

Förslag som listades ovan är till för att hjälpa elever som redan har det svårt i skolan. Pisa-undersökningen vittnar om att den svenska skolan är den minst likvärdiga i Norden, och därför behövs det tydligare krav och mer ordning i klassrummen för att säkerställa att elever som redan har det svårt ges en rättvis chans.

Någonting annat som listas i artikeln är begreppet ”katederundervisning”. Detta begrepp är väldigt svårt att definiera, då olika personer lägger olika innebörd i begreppet. Däremot brukar katederundervisningens flaggskepp anses vara just fokus på sakkunskap och en lärare med en starkare ledarroll.

I en tid då undervisningen ofta präglas av självständiga arbeten och eget sökande av information på internet, kan många idéer från katederundervisningen stärka elever som har det svårt.

Det krävs nämligen både en stark kunskapsgrund och hjälp från familjen hemifrån för att kunna söka information och arbeta på egen hand, framförallt i grundskolan. Dagens skola med oreda i klassrummen och otydliga kunskapskrav leder till att elever utan akademisk bakgrund får svårare att ta till sig undervisningens innehåll.

Det hävdas också i artikeln att Liberalernas nyvärvade stjärnskott Isak Skogstad tillsammans med Kristdemokraternas årskongress vittnar om en övergång till en mer högervriden skolpolitik, som beskrivs som bland annat ”unken”, och som nästan tycks likställas med amerikansk Rambo-attityd.

Strategin att beskriva alla politiska förslag man inte gillar som Mordor från ”Sagan om ringen” brukar ofta bli ett tveeggat svärd. Speciellt när Socialdemokraterna nu själva ska ansluta sig till Mordors arméer genom att driva igenom ett mobilförbud.


Samuel Dalevi, utbildningspolitisk talesperson KDU


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Texten är en replik. Läs hela debatten här:

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publicerad: