Välj svenskt – just nu är det skördefest

LRF: Det du äter här hemma påverkar miljön i andra länder

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2019-09-04

För dig som vill minska och ta kontroll över det miljöavtryck som maten du äter ger upphov till: Välj svenskt och se årets olika säsonger som en spännande utmaning att göra något för miljön, skriver  Palle Borgström, LRF.

DEBATT. Nu är det högsäsong för svenskodlade grönsaker. Det är ett drömläge för alla som vill äta gott och samtidigt minska sin klimat- och miljöpåverkan.

Allt vi gör, äter och konsumerar genererar klimatutsläpp. Äta bör vi annars dör vi, heter det som bekant. Att sluta äta är därmed inget alternativ för den som vill minska sina utsläpp.

Men alla konsumenter kan göra medvetna val som påverkar var och hur det vi äter inverkar på vår miljö och klimatet. Sverige importerar ungefär hälften av maten som vi äter. Samtidigt som den importerade maten ger upphov till två tredjedelar av de utsläpp som vår totala matkonsumtion genererar. Det du äter här hemma påverkar alltså miljön i andra länder, men frågan är hur?

I Prince-rapporten som Naturvårdsverket gav ut hösten 2018 har forskare detaljstuderat hur miljöpåverkan från jordbruk och andra landbaserade produktionssystem påverkas av svensk konsumtion av mat och dryck. Forskningen har bra koll på hur svenskodlade produkter påverkar miljön i Sverige. Vi är duktiga på att mäta och sätta gränser för att sedan analysera och utveckla för att bli ännu bättre.

Men när det handlar om den importerade matens miljöavtryck har forskarna svårare att sammanfatta produktionens påverkan på miljön. Ett par slutsatser som forskningen dragit gällande det vi äter i Sverige är att:

  • Den importerade maten har stor påverkan på miljön utanför landets gränser. Det är särskilt tydligt för användningen av kemikalier i jordbruket, samt utsläppen från avskogning för att få fram mer jordbruksmark (Asien och Sydamerika).
  • Det finns stora brister kring statistiken gällande användningen av kemikalier i världens jordbruk, särskilt gällande utvecklingsländer till skillnad från EU-länder. Därmed råder stor osäkerhet angående vad importerade vegetabilier har behandlats med och hur det påverkat miljön.
  • Användningen av bekämpningsmedel för vår matkonsumtion sker till största delen utomlands. 75 procent av herbiciderna, 88 procent av fungiciderna och 97 procent av insekticiderna för produktionen av svenskarnas mat används i utländsk jordbruksproduktion.

Oavsett var produktionen av mat sker, behöver man oftast nyttja planetära resurser som vatten och jord för att nå framgång. I Sverige har vi förhållandevis gott om vatten och samtidigt friska, välskötta jordar. Däremot har vi ett klimat som innebär att vi inte kan odla allt året om och det är stor skillnad mellan våra olika odlingszoner.

För en konsument som vant sig vid matbutiker fullproppade med exotiska frukter, sparris och avokado, varje dag året om, kan det vara svårt att tänka sig att ändra vanan till att endast äta det som säsongen erbjuder. Många kanske tror att säsongen för sparris är året runt? För alla som vill värna klimat och miljö är det enkelt att välja rätt just nu. Det är nämligen skördefest för svenskodlade grönsaker hos landets odlare!

Så för dig som vill minska och ta kontroll över det miljöavtryck som maten du äter ger upphov till: Välj svenskt och se årets olika säsonger som en spännande utmaning att göra något för miljön – i stället för att se det som en begräsning i veckomenyn.


Palle Borgström, förbundsordförande, Lantbrukarnas riksförbund


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.