Rebecca Weidmo-Uvell: Lyssna till ditt sunda förnuft istället för på massa tyckare

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2013-01-28 | Publicerad 2013-01-23

Att för mycket beröm skulle vara ett stort samhällsproblem köper inte jag.

För mycket beröm gör barn osäkra menar psykologen Jenny Klefbom. De får dålig självkänsla. För många instruktioner ger föräldrarna dålig självkänsla, säger jag. Visst kan man se massa problem idag med folk som inte sätter gränser, överbeskyddar sina barn, behandlar dem som bebisar alldeles för länge, etc. Och psykakuterna är fulla med unga vuxna med vanlig hjärtesorg.

Men att för mycket beröm skulle vara ett stort samhällsproblem köper inte jag. Snarare önskar jag att fler föräldrar faktiskt struntar helt i vad sådana som Klefbom säger och skriver. Låter bli att läsa böcker och tidningar om föräldraskap. Håller sig borta från sajter som diskuterar barn eller för delen bloggar som förhärligar livet med små barn. Som för övrigt är allt annat är glamoröst i verkligheten.

För precis som i övriga livet är grunden till föräldraskap sunt förnuft. Det pratar vi för lite om idag, tycker jag.

Och som förälder måste man bestämma sig vilka VUXNA ska det här bli. Ibland tror jag föräldrar tappar det fokuset. Barn är bebisar i kort tag, sedan är de barn och tonåringar. Därefter vuxna, i ca 60-70 år.

Alltså måste vi fokusera på vilka personer vi vill att barnen ska utvecklas till som just vuxna. Det har definitivt curling-föräldrar glömt bort helt. Och en hel del andra också, gissar jag.

Självklart är beröm när man växer upp viktigt. Även beröm för hur barnen är som personer och hur de behandlar andra människor, inte bara beröm för prestationer.

Men överdrifter åt något håll är inte bra. Det är väl ingen nyhet, eller? För lite beröm är ju inte heller bra.

En annan sak som är viktig är gränser. Hur ska ett

barn veta hur den ska förhålla sig till den stora världen om vi inte visar var gränserna är? Vad som rätt och fel? Att inte prioritera detta är ett stort misstag.

Och även här måste varje förälder hitta sin egen definition. Strunta i vad andra tycker. För barnet är litet i en värld som ofta känns ganska kaotisk. Varje dag är det något nytt som händer. Tänk er själva hur det hade varit. Att utsättas för massa nya saker och situationer varenda dag, år

efter år. Då vill man känna att man har kontroll. Det vill barnet med. Och känsla av kontroll ger du inte barnen genom att de varje dag får ta 100-tals beslut om saker. Utan det får de genom att veta vad som händer. Rutiner. Och att ni tydligt

visar att DÄR går gränsen.

Det bra föräldraskapet och den bra föräldern finns inne i

varje person. Hitta den och lyssna på den personen istället för på psykologer och andra tyckare.

Rebecca Weidmo-Uvell

Följ ämnen i artikeln